Smrt filmového génia zdrtila Česko: Režisér Václav Vorlíček odešel v 88 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smrt filmového génia zdrtila Česko: Režisér Václav Vorlíček odešel v 88 letech

Václav Vorlíček podlehl těžké nemoci.
Václav Vorlíček podlehl těžké nemoci. (D. Černovský, archiv BlesK)

Filmový svět utrpěl další velkou ztrátu. Na věčnost odešel režisér legendární Arabely, Popelky i Saxany, ale i dalších filmových skvostů české kinematografie - Václav Vorlíček (†88). Podlehl rakovině, kterou tajil. 

Vorlíček zemřel v úterý večer v nemocnici Pod Petřínem. „Bohužel. je to pravda," potvrdil Blesku režisér Zdeněk Zelenka, Vorlíčkův dlouholetý kamarád.

Na jeho smrt zareagovala i herečka Jiřina Bohdalová: „Teď na něj vzpomínám, neb jsem se to před chviličkou dozvěděla," uvedla pro extra.cz bezrostředně po oznámení úmrtí herečka.  Pro mě byl nejen skvělý režisér, ale především člověk. Byl to pro mě přes šedesát let hlavně blízký kamarád. Jeho práce byla vždy vynikající. Budu s ním i při posledním rozloučení. Těžko se mi teď hledají slova, bolí to,“ svěřila se.

Zdraví trápilo Václava Vorlíčka od podzimu 2017. V létě toho roku získal cenu za mimořádný přínos kinematografii na MFF Karlovy Vary, na podzim pokřtil svou biografii Pane, vy jste režisér se spisovatelem Petrem Mackem a svými kamarády Jiřinou Bohdalovou a Zdeňkem Zelenkou, a pak na čas většinu akcí a veřejná vystoupení rušil.

V květnu se do veřejného života ale ještě vrátil. Otevřel výstavu českého filmu v galerii Tančícího doma a zejména oslavil své 88. narozeniny na zámku v Horšovském Týně, kde po něm pojmenovali kino. Na velkolepou akci se sjeli Dagmar Patrasová, Jana Nagyová, Libuše Švormová a mnozí další herci Vorlíčkových filmů.

Sám Vorlíček se tehdy téměř nepohyboval, problémy mu dělalo udělat i pár kroků, a většinu času trávil na telefonu, kdy si trávil čas hovory a bilancováním s partou přátel.

Režisér Václav Vorlíček promluvil o své biografii: 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
rezacek
6. 2. 2019 • 23:58

Bohdalka už je zase ve svém živlu, Černý kostým vyndat z naftalínu, nahodit farizejský smutný ksicht a pak hlavně být první na karu, dokud je nějaký raut.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.