Uniklo z natáčení filmu Zlatý podraz: Záběry, ze kterých mrazí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Uniklo z natáčení filmu Zlatý podraz: Záběry, ze kterých mrazí!

Snímek Zlatý podraz bude o vítězství československých basketbalistů.
Snímek Zlatý podraz bude o vítězství československých basketbalistů. (Foto pro Aha! - BUC-FILM/Patrik Nguyen)

Tragický příběh hrdiny, ze kterého mrazí. Takovou roli dostal ve Zlatém podrazu Stanislav Majer (40). Ve filmu podle skutečných událostí a příběhů československých basketbalistů za 2. světové války a po válce, kdy se v roce 1946 stali mistry Evropy, před kamerou oživili tvůrci filmu mučení i smrt trenéra národního týmu Jaroslava Valenty.

Byl to skutečný hrdina odboje proti nacismu, kterému gestapo zastřelilo rodiče, aby ho donutilo promluvit. On se ale rozběhl hlavou proti zdi a zranil se natolik, že už nebyl schopen vypovídat a byl popraven. „Musel jsem si to všechno přečíst a nastudovat, abych ho mohl zahrát věrohodně a dobře. S úctou a pokorou k tak statečnému člověku,“ přiznal Majer.

„Ta moje role se tam jen tak mihne, ale já to považuju za maličký pomník tomu skutečnýmu Jaroslavu Valentovi. Vydržel hodiny a hodiny výslechu a nakonec ho v říjnu roku 1942 popravili v Mauthausenu. A mimochodem to byl člověk, kterého zatkli asi čtyři hodiny po atentátu na Heidricha,“ dodal představitel trenéra. A jak Majer přiznává, sám si sáhl na dno psychických sil právě při natáčení nacistických výslechů. Tato scéna je právem jednou z nejemotivnějších v celém filmu.

Jak ji Majer věrohodně a přesvědčivě zahrál, o tom se můžete přesvědčit na vlastní oči v kinech od 22. října, kdy vstupuje film slavnostní premiérou do kin.

 Jak se herci ze Zlatého podrazu připravovali na role basketbalistů? Piškula bojoval s kotníkem!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.