Vojkůvku (†71) zabil nádor: Mladá žena od něj odešla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vojkůvku (†71) zabil nádor: Mladá žena od něj odešla!

Nedlouho po svatbě od něj mladá žena se synem odešla a malíř se s nimi nevídal.
Nedlouho po svatbě od něj mladá žena se synem odešla a malíř se s nimi nevídal. (Foto: Pavel Ryšlink)

O jednoho z nejvýznamnějších českých malířů současnosti, jehož obrazy se prodávají za miliony, přišel svět o půlnoci z pátku na sobotu. Těžké nemoci podlehl Libor Vojkůvka (†71) ze Šternberka na Olomoucku.

„Zemřel v nemocnici, kde měl veškerou péči. Bohužel to bylo nezvratné,“ sdělil Aha! smutnou zprávu malířův dvorní galerista a přítel Jiří Skácelík. Podle dostupných informací měl malíř neoperovatelný zhoubný nádor na mozku.


Nadaný zahradník
Vojkůvka, původním povoláním zahradník,  vytvořil velmi specifický styl malby, který bývá řazen k naivismu. Obrazy s jeho pohádkovým viděním světa visí v celé řadě světových galerií a jejich cena se pohybuje v řádech statisíců i milionů korun.
Vojkůvka proslul také jako skvělý vypravěč, bavič a cestovatel, který navštívil na 140 zemí světa. Vytvořil večerníček Skopičinky a malůvky a býval oblíbeným hostem televizních pořadů.


Rozchod s rodinou
Před šesti lety se podruhé oženil, když si vzal o 35 let mladší restaurátorku Dagmar Kubíčkovou. O dva roky později se jim narodil syn Damián. Nedlouho po svatbě však od něj mladá žena se synem odešla a malíř se s nimi nevídal. V posledních měsících po propuknutí zákeřné nemoci se o jedinečného malíře i člověka starala dcera z prvního manželství Alenka.



Přečtěte si
ivoadler
24. 9. 2018 • 11:20

Dobrá představa o stáří: ty se o mne starej a já budu trajdat po světě. Vůbec se nedivím, že od něj druhá žena odešla. Vychcá nek to byl!

tenerife
23. 9. 2018 • 17:58

Dcera Alenka učila moji vnučku na 2. stupni základky angličtinu a výtvarku, vnučka na ni s láskou vzpomíná, jaká to byla skvělá učitelka, která ji dala dobré základy angličtiny,které na gymnasiu využila,paní Alenka je moc hodná a velice hezká dáma.

nnnnnnnnnnnnnnnnnn
23. 9. 2018 • 14:35

Zlatokopka jako vyšitá....

jity
23. 9. 2018 • 09:39

Tak alespoň dcera nemocného otce neodkopla a starala se o něj. Budiž ji to ke cti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.