Zemřel Ladislav Bittman (†87): Špion od Černého jezera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřel Ladislav Bittman (†87): Špion od Černého jezera!

Bittman se podílel na Akci Neptun, při níž byl ze dna Černého jezera vyloven údajný nacistický poklad.
Bittman se podílel na Akci Neptun, při níž byl ze dna Černého jezera vyloven údajný nacistický poklad. (Foto: ara)

Ve službách socialismu se stal protagonistou akce, za niž by se nestyděly ani dnešní tajné služby. Pak »pláchl« před sovětskými tanky na Západ a zradil. Bývalý špion Ladislav Bittman minulý týden zemřel v americkém městě Rock port ve věku 87 let.

Právě Bittman byl klíčovou součástí takzvané Akce Neptun v roce 1964. Byl coby tajný agent jedním z potápěčů, kteří reportérům České televize pomáhali vylovit ze dna šumavského Černého jezera »nacistický poklad«. Šlo přitom o bedny s tajnými materiály, které nastražili právě komunisté. Cíl? Ukázat na bývalé nacisty, kteří ještě tou dobou působili na Západě, a také prodloužit promlčecí lhůtu nacistických zločinů. To se nakonec pomocí této dezinformační akce, u níž byl coby ještě ministr vnitra Lubomír Štrougal (93), podařilo.

Několik lidí rezignovalo, pár jich i spáchalo sebevraždu. Bittman, kterého naštvala a vylekala invaze v srpnu 1968, ale nakonec všechno ze zákulisí »vykecal« poté, co emigroval do Spojených států. Za to, že o špionských praktikách východního bloku vypovídal před tamním Kongresem, byl roku 1972 v Československu dokonce odsouzen k smrti (rozsudek byl zrušen až o 22 let později).

Bittman ale nemusel litovat. Za oceánem se stal emeritním profesorem na Bostonské univerzitě, kde přednášel budoucím žurnalistům o dezinformacích. Později v důchodu se věnoval své velké vášni: malování. Do konce života varoval v rozhovorech před ruskou propagandou. O srpnové invazi, která naprosto rozbila jeho loajalitu vůči režimu, před pár lety řekl: „Byl to ten nejhorší šok mého života a také moment pravdy, kdy už jsem nemohl sám sobě lhát, ani před sebou obhajovat nic z toho, co jsem v minulosti dělal.“

Bittman se podílel na Akci Neptun, při níž byl ze dna Černého jezera vyloven údajný nacistický poklad.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.