Pletou si ho s Dykem, on je ale i stejně talentovaný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pletou si ho s Dykem, on je ale i stejně talentovaný

„S tím srovnáváním s Vojtou Dykem bojuju už pár let," lamentuje Jakub.
„S tím srovnáváním s Vojtou Dykem bojuju už pár let," lamentuje Jakub. (Archiv Jakuba Vaňase)

Tak trochu jako líheň kvalitních umělců se zdá být funková kapela Top Dream Company. Seskupení, které v těchto dnech slaví 14 let od svého vzniku, totiž doprovázelo v pěveckých začátcích taková esa jako jsou dnes Vojtěch Dyk nebo Ondřej Ruml. Poslední dva roky s kapelou zpívá velmi talentovaný multiinstrumentalista a zpěvák Jakub Vaňas.

„Jsem sice jediný z celé desetičlenné kapely, kdo se neživí jen muzikou, všichni kolegové buď učí na konzervatoři, hrají v kapelách s nejznámějšími českými zpěváky, nebo mají svoje další kapely, ale já se věnuju i jiným věcem, které mě moc baví. Muzika je ale pro mě přesto srdeční záležitostí a věnuju jí téměř doslova každou volnou chvíli,“ vysvětlil Jakub, který dřív zpíval například i s Orchestrem Karla Vlacha, hraje s několika dalšími uskupeními a bez problémů zahraje téměř na jakýkoliv nástroj.

 

Se svými zpívajícími předchůdci má dokonce i pár věcí společných. Každou chvíli mu například někdo říká, že je podobný Vojtěchu Dykovi, s Ondřejem Rumlem se zase potkává v ulici, protože bydlí kousek od něj. „S tím srovnáváním s Vojtou Dykem bojuju už pár let. Už to ani nepočítám, kolikrát mi to lidi řekli. Ale naštěstí mě to neuráží, spíš naopak," směje se zpěvák, který s Top Dream Company oslaví 27. září 14 let od vzniku kapely koncertem v pražském Lucerna Music Baru. A chystají na něm spoustu překvapení!  „Kapela bude hrát v nadstandardním složení, kromě stálých členů budeme mít ještě navíc další klávesy, tři vokalistky a hlavně spoustu hostů od Terezy Maškové přes Ondru Rumla až po Matěje Rupperta,“ dodal Jakub Vaňas.

 

Skupina hrající mix funku, soulu a groovu vznikla v roce 2004 jako cover band Tower of Power, postupně se z ní však stala autorská kapela, jejíž styl je velmi blízký například muzice Monkey Business, J.A.R. nebo Sexy Dancers. I se zpěvákem Matějem Ruppertem má Jakub hodně zajímavých historek včetně těch, jak jej kapela Monkey Business už několikrát vytáhla náhodně z publika, aby si s nimi zazpíval. „Naposledy už jsme se na tom ´náhodném´vytáhnutí raději dopředu domluvili,“ dodal se smíchem zpěvák.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.