Kulínský (†59) před smrtí přiznal: Táta mě prosil, ať sbor opustím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kulínský (†59) před smrtí přiznal: Táta mě prosil, ať sbor opustím!

Bohumil Kulínský (†59) dostal od svého táty radu. Neposlechl ho!
Bohumil Kulínský (†59) dostal od svého táty radu. Neposlechl ho! (Foto ČTK, ara)

Umíral s výčitkou, že kdysi slavný sbor Bambini di Praga včas neopustil! Jeho bývalý sbormistr Bohumil Kulínský (†59), kterého odsoudili na pět a půl roku vězení za pohlavní zneužívání nezletilých dívek, zavzpomínal před svou dosud neobjasněnou smrtí na klíčové doporučení od svého otce Bohumila Kulínského staršího (†77).

„Lituju, že jsem neposlechl svého tátu, který mi okolo mé třicítky řekl: Vykašli se na ten sbor, protože ti to bude jako dirigentovi vázat ruce. Je to zbytečný, nedělej to,“ řekl v posledním rozhovoru pro pořad Pressklub rádia Frekvence 1 Kulínský.

„Ta jeho slova přišla ve chvíli, kdy jsem se stal dirigentem prestižních orchestrů. On mi řekl, abych se přestal starat o ty dětičky, že se to k sobě nehodí. Že mám dětský sbor a jsem přitom dirigent. A že to hlavně ve světě moc neberou,“ zavzpomínal Kulínský.

Kdyby svého otce poslechl, dost možná by ani od dubna 2009 do června 2011 neseděl ve vězení za pohlavní zneužívání nezletilých dívek. Podle soudu se provinil tím, že na zájezdech a soustředěních sboru osahával celkem 23 svých mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž s šesti z nich také souložil. Osmi z jeho obětí nebylo v době zneužití 15 let. Do konce života svou vinu Kulínský odmítal! Zemřel v sobotu v pronajatém bytě v centru Prahy. Policie jeho smrt stále vyšetřuje.

Byl hvězdou první velikosti

Bohumil Kulínský vystudoval dirigování na pražské konzervatoři a brněnské JAMU a v 18 letech se ujal hlavního oddělení souboru. Nebyl přitom jen sbormistrem Bambini di Praga. V roce 1984 také zahájil spolupráci se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, na počátku 90. let založil a vedl Školu sborového zpěvu a v roce 1997 se na pět let stal šéfdirigentem opery pražského Národního divadla. Opakovaně ho také zvali k dirigování zahraničních orchestrů.

 Ondřej Soukup: O finalisty SuperStar se zajímá Kulínský! 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.