Je to babička roku! Královna Alžběta II. kvůli vnoučatům mění zákony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Je to babička roku! Královna Alžběta II. kvůli vnoučatům mění zákony

Díky královně se i malý Louis může pyšnit titulem princ.
Díky královně se i malý Louis může pyšnit titulem princ. (Foto: Instagram.com/@theroyalfamily, Profimedia)

Minulý týden přivedla Kate Middleton na svět třetí dítě prince Williama. Z narození prince Louise z Cambridge se raduje snad celý svět. Ovšem nebýt jeho babičky Alžběty II. malý chlapeček by nebyl princem.

Britský deník Mirror připomněl, že nebýt královny Alžběty II, neměl by malý Louis nárok na svůj titul. V roce 1917 totiž George V. omezil tituly pro potomky královské rodiny. Podle něj se titulem měl pyšnit jen monarcha, jeho děti, vnoučata a první vnuk prince z Walesu.

Podle tohoto zákona by se tak titulem princ mohl chlubit jen Williamův syn George. Princezna Charlotte by pak nejspíše byla oslovována jako Lady Charlotte Mountbatten-Windsor a princ by se musel spokojit s oslovením Lord Louis Mountbatten-Windsor.

Naštěstí tomu tak není, protože před narozením prince George zasáhla babička Alžběta II. a vydala tzv. "Latters Patent". Podle Londýnského věstníku byla královna s nařízením ze 31.12.2012 spokojená. „Stálo v něm, že všechny děti nejstaršího prince z Walesu mají mít titul a atribut královské výsosti s titulem knížete anebo princezny,“ uvedl věstník.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.