5 let po smrti Jiráskové (†81): TRAGICKÝ STAV DĚDICTVÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 let po smrti Jiráskové (†81): TRAGICKÝ STAV DĚDICTVÍ!

Jiřina Jirásková to všechno spískala.
Jiřina Jirásková to všechno spískala. (Marek Pátek / Aha)

Rozlámaný plot, popraskaný kamenný sokl, opadávající omítka. Tak dnes vypadá secesní dům po Jiřině Jiráskové (†81) a režiséru Zdeňku Podskalském (†70). Na bídném stavu vilky se podepsala nejen letošní zima, ale především vleklé spory o vlastnictví.

Přitom si sem dala univerzální dědička Jana Svítivá (62) trvalou adresu. I když žije v Malenicích jinde, dům č. p. 67 má v občanském průkazu. Každý, kdo jde kolem historické vily, na kterou byl slavný pár vždy tak hrdý, jen nechápavě kroutí hlavou. Část plotu je vyvrácená tak, že do zahrady může každý včetně zvěře. Vlhká zeď u okapu je vidět už z dálky, na zemi přibyly kousky omítky a zdiva, které z domu opadaly. Rezavý drát na plotě už dlouho nevydrží a popraskaný kamenný sokl se začne co nevidět rozpadat.

„Uvnitř to musí být pořádně vlhké, když to tak půjde dál, tak to spadne,“ obávají se místní. „Takový krásný dům. Nic se v něm neděje, jen nahoře je otevřené okýnko kvůli větrání. Pan Podskalský a paní Jirásková se musejí v hrobě obracet! V domě nikdo nebydlí,“ kroutí hlavou obyvatelé vsi. Zdeněk Podskalský ml. (59), syn slavného režiséra, by do Malenic jezdil rád, ale vlastní jen polovinu. Tu druhou si Svítivá cení na nejméně dva a čtvrt milionu. Taky za tu cenu chtěla svou půlku prodat přes realitní kancelář. Neuspěla, je to evidentně moc peněz. Půjde s cenou dolů, nebo nechá dům raději spadnout?

Předkupní právo
Od 1.1. 2018 opět platí podle Občanského zákoníku předkupní právo. Toto opatření spoluvlastníkovi objektu ukládá, že při prodeji své části ho musí nejdříve nabídnout druhému majiteli. A to za stejných podmínek, jako je nabízí kupujícím. Získá ho konečně Zdeněk Podskalský mladší?

Na video s Jiřinou Jiráskovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
pelagie
5. 4. 2018 • 08:52

Nedobrá Jirásková, správně měl druhou půlku domu dostat syn Podskalského,který barák zdědil po svých předcích a ve své nevědomosti přepsal půlku na tuhle hérečku , která se nechala ovlivnit osobou,která se do její přizně vetřela a jak je vidět neví si s tím rady a raději to nechá zhuntovat....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.