Zemřel geniální fyzik Hawking (†76): Vyslyšíme jeho varování? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zemřel geniální fyzik Hawking (†76): Vyslyšíme jeho varování?

2005 Hawking platil za nejvýraznějšího teoretického fyzika všech dob.
2005 Hawking platil za nejvýraznějšího teoretického fyzika všech dob. (Foto Reuters, Profimedia.cz, ara)

Měl výjimečný dar proniknout do tajů teoretické fyziky či fungování vesmíru a zároveň své výjimečné znalosti srozumitelně předávat široké veřejnosti. Tu Stephen Hawking (†76), který včera zemřel, opakovaně upozorňoval na nebezpečí umělé inteligence a kontaktu s mimozemšťany. Vyslyší lidstvo jeho varování?

Geniální britský astrofyzik se zabýval vznikem vesmíru, černými dírami či cestováním časem. Řešil však i budoucnost lidstva, která podle něj není růžová.

Zejména kvůli lidem samým. „Jsme agresivní živočišný druh, což je spojeno s našimi geny. Teď ale technologie pokročily tak, že můžeme být zničeni nukleární nebo biologickou válkou, epidemiemi či ekologickými katastrofami.“ V posledních letech varoval hlavně před umělou inteligencí.

„Její nástup je za dveřmi, do sta let roboti téměř ve všem nahradí a překonají lidi. Neexistuje žádný fyzikální zákon, který by bránil částicím, aby se organizovaly lépe, než to dokáže lidský mozek. Umělá inteligence může ovládnout finanční trhy nebo vyvinout zbraně, o kterých dnes nemáme ani ponětí,“ vzkázal s tím, že pokud chce lidstvo přežít, musí do 200 let kolonizovat vesmír.

V něm však podle Hawkinga číhá další nebezpečí. „Jsem přesvědčený, že ve vesmíru nejsme sami,“ prohlásil nedávno a dodal, že mimozemšťany si představuje jako nomády, kteří na své domovské planetě vyčerpali nerostné suroviny a cestují vesmírem ve snaze ovládnout další planety. „Pokud nás navštíví, výsledek by mohl být stejný, jako když se Kolumbus vylodil na americký kontinent. Pro domorodce to nedopadlo moc dobře...“

Mluvil za něj počítač

Ve 21 letech mu lékaři diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, která postihla mj. i Stanislava Grosse (†45) či fotbalistu Mariána Čišovského (38). Kvůli nemoci, jež napadá nervový systém a způsobuje postupné ochrnutí celého těla, dávali Hawkingovi 2 roky života. Od roku 1968 byl upoután na vozíčku, v roce 1985 přišel kvůli tracheotomii i o hlas. S pomocí počítače však mluvit dokázal.

Svými poznatky o vzniku vesmíru a černých dírách výrazně přispěl k vědeckému poznání lidstva. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně vědecká publikace Stručná historie času.

2 manželky, 3 děti

Hawking byl dvakrát ženatý, v letech 1965 až 1995 se studentskou láskou Jane Wilde (73), v roce 1995 si vzal svou ošetřovatelku Elaine Mason, s níž se rozvedl před 12 lety. Z prvního manželství má 3 děti. „Táta nám jednou řekl: Vesmír by nestál za nic, kdyby nebyl domovem lidí, které milujete,“ uvedli ve společném prohlášení Lucy (47), Robert (50) a Tim (38).



Víte, že...

...Hawking pracoval na základních zákonech fungování vesmíru a je považován za nástupce Alberta Einsteina? Ten se narodil 14. března (1879), zatímco Hawking 14. března zemřel – oba skonali ve věku 76 let...

S ním i o něm

Často se objevoval v oblíbených seriálech, mj. v Simpsonových, Futuramě, Griffinových či v Teorii velkého třesku. Hawking se své popularitě nijak nebránil, naopak si ji užíval. V roce 2014 o něm režisér James Marsh natočil životopisný film Teorie všeho, kde si Hawkinga zahrál britský herec Eddie Redmayne(36) a získal Oscara.

 Zemřel geniální vědec Stephen Hawking (†76): Lékaři mu dávali dva roky života

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.