Poslední rozloučení s mužem, který ji objevil : PROČ NEPŘIŠLA IRENKA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Poslední rozloučení s mužem, který ji objevil : PROČ NEPŘIŠLA IRENKA!

Josef Jef Kratochvil (†74) podlehl rakovině.
Josef Jef Kratochvil (†74) podlehl rakovině. (Foto Aha! – Pavel Machan, ara)

Přestože mu vděčí za slávu i peníze, nedala mu ani poslední sbohem! Brno se v pátek loučilo s Jefem Kratochvilem (†74), přišlo mnoho známých tváří, nad rakví mluvil i Bolek Polívka (68). Jen Šárka Vojtková (44) alias Irenka z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág, kterou zesnulý fotograf před lety objevil, mezi nimi nebyla!

Předpokládalo se, že Vojtková bude do Městského divadla v Brně vcházet mezi prvními. Herečka ale nedorazila ani na tryznu, ani na následný pohřeb v brněnském krematoriu. Zvláštní byla už její reakce, když se od deníku Aha! dozvěděla o tom, že její objevitel 4. března podlehl zákeřné rakovině. Místo soustrasných slov řekla jen: „Promiňte, nechci se k tomu vyjadřovat...jsem v zahraničí...“


Sláva a miliony
Přitom to byl právě Kratochvil, který ji postavil před objektiv už v jejích patnácti letech a díky němuž si tak v 80. a 90. letech přišla na miliony. Společně totiž nafotili mnoho reklamních kampaní. Jef jí navíc pomohl i k roli v kultovním filmu Věry Chytilové (†85). „Byla to jeho zásluha. Dělal pro Bolka Polívku, který psal zrovna scénář k Dědictví a hledal nějakou mladou holku pro roli prostitutky. Jef doporučil mě,“ vzpomínala už dříve Šárka, které bylo v té době  devatenáct. Momentálně je na mateřské dovolené se čtyřletou dcerou Marií Julií, jejímž otcem je italský přítel, díky němuž se bývalá fotomodelka a příležitostná herečka dostala z Brna do světa.

Opravdový kamarád

To představitel Bohuše se na rozdíl od Irenky zachoval úplně jinak. Bolek Polívka zesnulému fotografovi přinesl do divadla krásný smuteční věnec, navíc pronesl i smuteční řeč! „Jefe, známe se od pradávna. Četli a žili jsme stejné spisovatele, básníky... Byli jsme jako skuteční bratři. Fotil jsi nás, naše děti, děti našich dětí. Vzpomínám, jak jsme dělali v Olšanech tvoji výstavu a vyhnali kvůli ní ze stájí koně. Jefe, příteli, bez tebe je život mnohem smutnější, skoro k nežití,“ loučil se herec se slzami v očích.

Plakala i Kašpárková
Mezi pozůstalými se v brněnském krematoriu, kde proběhlo další rozloučení, objevila také Šárka Kašpárková (46). „S Jefem jsem se potkala několikrát, když mě fotil kvůli reklamě nebo do časopisu. Vždycky to byly nádherné fotky, asi to byl nejlepší fotograf, jaký mě kdy fotil,“ svěřila deníku Aha! bývalá mistryně světa ve trojskoku. „Nikdy jsem od něho neviděla špatnou fotku, dokázal přesně vystihnout osobnost. Jef byl pro mě úžasný člověk.“

Pohřeb Jefa Kratochvila:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.