Irenka z Kurvahošigutntág: Zemřel muž, který ji objevil. KRUTÝ BOJ S RAKOVINOU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Irenka z Kurvahošigutntág: Zemřel muž, který ji objevil. KRUTÝ BOJ S RAKOVINOU

1992 Šárka Vojtková jako Irenka v Dědictví. Nebýt Jefova doporučení, ve snímku by si nezahrála.
1992 Šárka Vojtková jako Irenka v Dědictví. Nebýt Jefova doporučení, ve snímku by si nezahrála. (Foto Jef Kratochvil, ara)

Svět showbyznysu opustil fotograf hvězd Jef Kratochvil (†74). Ve věku nedožitých 75 let podlehl zákeřné rakovině. Smutná zpráva ranila i představitelku prostitutky Irenky z kultovního filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág Šárku Vojtkovou (44). Vždyť to byl právě Jef, kdo ji objevil a díky kterému vydělala obrovské peníze!

„Promiňte, nechci se k tomu vyjadřovat,“ řekla včera Aha! k úmrtí svého objevitele Šárka, která je na mateřské dovolené se čtyřletou dcerkou Marií Julií. Tu má s italským přítelem, kvůli němuž pendluje mezi Českem a Itálií. Zatímco dříve neměla se svou popularitou problém, v posledních letech se raději ukrývá před světem a chce na krátkou hereckou kariéru zapomenout.

Fotila od 15 let

Přitom si právě díky Jefovi vydělala na přelomu 80. a 90. let obrovské peníze – spekuluje se až o milionech korun. „Od svých patnácti let jsem byla jeho modelkou a udělali jsme spolu mnoho reklamních kampaní. Třeba na pivo nebo jiné nápoje. S Jefem byla perfektní spolupráce,“ vzpomínala před časem Vojtková.

Dohodil ji Polívkovi

Největší zlom nastal v roce 1991, když režisérka Věra Chytilová (†85) připravovala natáčení filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag. „To byla Jefova zásluha, že jsem si zahrála. Dělal pro Bolka Polívku, který psal zrovna scénář k Dědictví. A hledal nějakou mladou holku do role prostitutky – a tak mne doporučil. Rázem jsem se stala herečkou a tuhle roli mána krku dodnes,“ vzpomínala na osudné natáčení Šárka, které bylo v té době 19 let. 

Dvojku odmítla

Když v roce 2013 připravoval Bolek Polívka pokračování Dědictví, chtěl opět Irenku – i s pomocí Jefa Kratochvila - dostat před kameru. Jenže se mu to nepovedlo. „Scénář se jí moc nelíbil. Hlavně proto, že ji Bolek stále považoval za devatenáctiletou,“ svěřil tehdy Aha! její tatínek Josef Vojtek.

Bojoval do poslední chvíle

Jef s rakovinou bojoval rok a půl. Chodil na chemoterapie a doufal, že nemoc porazí. Naposledy se objevil na veřejnosti letos v lednu na pohřbu herce Jakuba Zedníčka (†27). Synovec Pavla Zedníčka (68) zemřel krátce po silvestrovské půlnoci, když ho při přecházení dálnice srazila dodávka.

Xaver vzpomíná: Volal mi z nemocnice a zněl dobře!

Velkým kamarádem Jefa Kratochvila byl brněnský rodák, moderátor a spisovatel Luboš Xaver Veselý (49). Mluvil s ním krátce před smrtí!

„Volal mi před několika dny z nemocnice! Nijak jsem nepozoroval, že by mu ta nemoc ubrala na náladě. Je mi smutno, odešel mi kamarád, odešel skvělý chlap,“ řekl Aha! Xaver. Také jeho objevil Jef pro český showbyznys! „Kdysi mi řekl, abych zkusil moderovat. No a tak jsem to zkusil! Hodně mi pomohl,“ prozradil Veselý. „Mám od něj ty nejlepší fotky, které dodnes používám. Volali jsme si i v noci, projeli jsme spolu kus světa, několikrát jsme spolu byli v Las Vegas... Bude mi moc chybět,“ dodal moderátor Frekvence 1.

Šlechtic i fotograf nahotin:

*Pocházel ze šlechtické rodiny a byl nositelem několika rytířských řádů.

*Od 60. let zachycoval beatový život brněnských kapel, pro které připravoval plakáty, obaly desek i scénické projekty.

*Po revoluci spoluvydával časopis Lucky Boy, jakousi českou obdobu Playboye.

*Během své kariéry uspořádal přes 60 samostatných výstav.

*Vydal více než 20 publikací, které se zdaleka netýkají jen divadelní fotografie. Patří mezi ně např. Prameny Vltavy, Manhattan, New York či Legendy folku a country.

*Dne 26. srpna 1992 na zahradě brněnské vily Tugendhat fotil neformální jednání Mečiara s Klausem, faktický rozpad republiky. Ochranka ho vyvedla, ale snímky zachránil.

*Za jeho snímky ho v roce 1999 jako jediného fotografa nominovali na prestižní divadelní Cenu Alfréda Radoka.

*Kratochvilův otec Josef byl významným skautským činovníkem a spisovatelem. Začátkem 50. let emigroval, aktivně se účastnil exilového hnutí.

*Fotografových bratrem je uznávaný spisovatel a bývalý disident Jiří Kratochvil (78).

 Bolek Polívka parodoval Zemana: Neposlouchejte ty blbečky z pražské kavárny, říkal



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.