Ničil kariéry Bohdalové, Menzela i Janžurové: Jiří Purš (†93) zemřel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ničil kariéry Bohdalové, Menzela i Janžurové: Jiří Purš (†93) zemřel!

Purš rozhodoval o tom, jaké filmy se budou točit, kdo v nich bude hrát a kdo je bude režírovat.
Purš rozhodoval o tom, jaké filmy se budou točit, kdo v nich bude hrát a kdo je bude režírovat. (Foto: ČTK)

Jeden z nejmocnějších šéfů normalizační kultury dr. Jiří Purš (93) zemřel. Osmnáct let byl ústředním ředitelem Československého státního filmu. Rozhodoval o tom, jaké filmy se budou točit, kdo v nich bude hrát a kdo je bude režírovat. Ovlivnil život mnoha českým osobnostem jako je například Jiřina Bohdalová(86), Jiří Menzel (79) nebo Iva Janžurová (76).

Po revoluci v roce 1989 stejně jako mnoha jiných kolegů upadl Purš do propasti zapomnění a možná to je jeden z důvodů, proč se o jeho smrti veřejnost dozvídá až po jeho pohřbu, „Tuším, že zemřel 20. listopadu, nějak navečer v nemocnici. Stářím…“ řekl Blesku režisér Jiří Svoboda (72).

„Bylo mu třiadevadesát let, to už se málo vystupuje na veřejnosti. Vím, že měl potíže s kyčlemi. Už to nebylo na operaci. Nevím ani, nakolik vycházel z domu ven…“ dodal Svoboda pro Blesk. Purš se do paměti dostal především díky své diktatuře. Řada snímků díky němu skončila v trezoru. Mezi filmy, které měly zákaz, například patří snímek Skřivánci na niti režiséra Jiřího Menzela (79). „Jeden čas, když se potom moje jméno nesmělo nikde objevit, jsem dělal načerno divadlo a místo mě se podepsal pan Jiří Suchý. Ta zášť byla velká, ale velmi rychle vyprchala. Pak jsem směl, ale musel jsem nejdřív natočit film o pracujících Řemeslo má zlaté dno, což mi nevadilo. Jen to není moc geniální…“ cituje Blesk režiséra Menzela z knihy 1968 očima 50. Život ovlivnil i české herečce Jiřině Bohdalové (86), která nesměla dlouhých 11 let na Barrandov. „Nepláču, ale každého, kdo zemře, je škoda. Dožil se požehnaného věku. Nikomu nepřeju nic zlého a nemá cenu, abych se k němu vyjadřovala, když to nebyl kamarád,“ řekl Bohdalová pro Blesk. Stopku nedostala pouze Bohdalová. Herečka Iva Janžurová si za doby Puršova vedení taky zažila své. „Stopku mi dal ústřední ředitel československého filmu Jiří Purč. Doslova mi řekl: Tak, teď budou zase točit jiní, ty už jsi točila dost!“ cituje Blesk herečku z její knihy Iva Janžurová: Včera, dnes a zítra.

Na video s Jiřinou Bohdalovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.