Havel mi zakázal hrát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Havel mi zakázal hrát!

Václav Čížkovský dnes.
Václav Čížkovský dnes. (pro Aha!: Jarmila Kovaříková)

PRAHA – Pamatujete na »paragána« Štefana z populární komedie Copak je to za vojáka? Tohoto parťáka Jiřího Langmajera (39) si zahrál herec Václav Čížkovský (42), který se objevil ještě coby podporučík Krajta ve filmu Tankový prapor, a poté odešel do Švýcarska.

Tehdejší prezident Havel (69) totiž zakázal hru, kterou Čížkovský režíroval.

Čížkovský, který se v současnosti rozvádí se svojí druhou ženou Kateřinou, dcerou spisovatele Pavla Kohouta, vydržel ve Švýcarsku šest let a zahrál si tam mimo jiné v televizním filmu o barokních architektech. Pro emigraci se paradoxně rozhodl až po revoluci, poté co mu prezident Havel zakázal hru Mackie Messer, kterou Václav režíroval v tehdejším divadle Adria.

„Byla to kompilace několika verzí Žebrácké opery, včetně té Havlovy,“ říká Čížkovský. „Jenže pan prezident se týden před premiérou rozhořčil, že z jeho »nejfilozofičtějšího a nejzásadnějšího« díla děláme komedii, a hru zakázal. Přestože jsme byli po právní stránce krytí, nenašli jsme právníka, který by byl ochotný nás v případě soudu proti Havlovi zastupovat, hra se nehrála,“ dodává Čížkovský.

Do Čech se však Václav nakonec vrátil, teď zde podniká a na umění nezanevřel. Rád by totiž vydal sbírku svých básní Operace portrétu. „Jinak jsem závodil v autech, chvilku lezl po skalách, vystřídal pár milenek, vydělal něco peněz a zase o ně přišel,“ směje se Čížkovský s tím, že se zřejmě na skok vrátí i k filmu. Podrobnosti zatím tají, ví se jen, že se bude jednat o postavu značně nesympatickou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.