Ribanna odešla, ale veteráni od Vinnetoua točí dál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ribanna odešla, ale veteráni od Vinnetoua točí dál

Německá herečka Karin Dor (†79) alias indiánka Ribanna odešla, ale...Veteráni od Vinnetoua točí dál!
Německá herečka Karin Dor (†79) alias indiánka Ribanna odešla, ale...Veteráni od Vinnetoua točí dál! (Foto Aha! – Jitka Pecharová, RTL, ara)

V pondělí zemřela krásná německá herečka Karin Dor (†79) alias Ribanna, předloni do věčných lovišť odešel i Vinnetou Pierre Brice (†86). Mnozí veteráni z filmovaných mayovek ovšem houževnatě točí dál, přestože mnozí napočítali dobře kolem 80 křížků.

Většina z nich už takový úspěch jako v 60. letech s filmy režiséra Haralda Reinla (†78) nezaznamenala. I proto se pár hvězd původních filmů objevilo v loňském třídílném remaku, který německá televize RTL točila víceméně ve stejných lokacích.

Elen, Ribana, Mabel...

Dor, vlastním jménem Käthe Rose Derr, neměla snadný život. Od 28 let bojovala s rakovinou, k tomu připočtěte náročné podmínky při natáčení westernů, smrt rodičů a rozvod. Není divu, že si vypěstovala závislost na lécích proti bolesti a na povzbuzení. Ale stejně jako rakovinu, i závislost porazila.

Ve filmech s Vinnetouem dostala hned několik rolí. Od 17 let byla totiž vdaná za o 27 let staršího Reinla. A tak v Pokladu na Stříbrném jezeře hrála unesenou Ellen, v Rudém gentlemanovi Vinnetouovu lásku Ribannu a ve Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti slečnu Mabel. Mihla se i v Posledním výstřelu.

Proti Bondovi

Roku 1967 si střihla německou agentku Helgu Brandt, která se snaží svést a zabít Seana Conneryho jako Jamese Bonda v Žiješ jenom dvakrát. Neuspěje, šéf ji hodí dravým piraňám. Mimochodem, onoho šéfa, arcipadoucha Blofelda, měl ztvárnit Jan Werich (†75), ale po prvních záběrech ho nespokojená produkce nahradila.

S Reinlem se rozvedli roku 1968, syn s ní pak dlouho nemluvil. Vdala se pak ještě dvakrát. S obchodníkem Güntherem Schmuckerem se rozvedla po dvou letech, americký kaskadér George Robotham (†86) jí zemřel roku 2007.

Padouch i komunista

Mario Adorf (87)

Představitel Santera je pořád vytížený. Loni mu v remaku vytvořili roli Santera staršího, tedy otce původní postavy. Aktuálně točí hlavní roli Karla Marxe v hraném dokumentu k 200. výročí narození (5. 5. 1918) německého teoretika komunismu, který televize ZDF natáčí i v Praze!

Nšo-či již v 7 letech

Marie Versini (77)

Doma ve Francii zářila spíš na divadle, ovšem role indiánské krasavice byla její životní. Knihy Karla Maye milovala už od malička, kdy jí ještě předčítal tatínek. Sedmé narozeniny oslavila v kostýmu Nšo-či. „Už tehdy jsem věděla, že ji chci hrát,“ říkala. Doma o ni nestáli, ale v Německu se uchytila, hrála ve filmech a seriálech až do 80. let.

Vraždící důchodce

Ralf Wolter (90)

Představitel Sama Hawkense už je v hereckém důchodu, ale před pěti lety udělal výjimku a ztvárnil jednoho ubyvatele domu seniorů v komedii Bis zum Horizont, dann links! Do novin se dostal roku 2002, když nezodpovědností za volantem způsobil smrt tří lidí a ujel. Dostal deset měsíců podmíněně.

Indián v divadle

Gojko Mitić (77)

Srbský herec a kaskadér hrál ve vinnetouovské sérii řadové indiány, později se stal náčelníkem v jiných westernech zejména východoněmecké produkce. Na stará kolena se k Vinnetouovi vrátil. Do roku 2006 hrál přímo jeho v přírodním divadle, v loňské televizní trilogii ztvárnil jeho otce Inču-čunu.

Poručík a špagety

Terence Hill (78)

V Rudém gentlemanovi se ukázal i Ital (vl. jm. Mario Girotti) jako Vinnetouův sok v lásce. Poručík Robert Merril byl i v dalších třech adaptacích, např. Petrolejovém princi (1965). Proslavil se ovšem až humorněji laděnými italskými westerny s loni zesnulým Budem Spencerem (†86). Nejen, že dál točí, ale vypadá pořád stejně!

Československé stopy

Herbert Lom (†95)

V Pokladu na Stříbrném jezeře si padoucha Cornela zahrál pražský rodák Lom. Židovský šlechtic debutoval před českými kamerami roku 1937, brzy ale prchl před nacisty do Británie a už se nevrátil. V hollywoodské produkci natočil filmy jako Cid, Spartakus, Vojna a mír. Jeho nejslavnější postavou byl šéfinspektor Dreyfus ze série detektivních komedií Růžový panter.

Mizerný návrat

V roce 1998 se Němci pokusili legendu oživit v mizerném filmu Vinnetou se vrací i s Pierrem Bricem. Ukáže se, že Vinnetou v Posledním výstřelu nezemřel, ale odešel do ústranní do hor. Na stará kolena ovšem musí stříbrnou flintu zase vybalit a postavit se padouchovi Robertu DeWillovi v podání Juraje Kukury.

Jak odcházeli hrdinové Vinnetoua:

1973 Lex Barker (†54, USA) – Old Shatterhand/Karl May/Kara ben Nemsí
1991 Hrvoje Svob (†82, Chorvatsko) – Klekí Petra
1993
Stewart Granger (†80, Anglie) – Old Surehand
1994
Milivoje Popović-Mavid (†84, Srbsko) – Inču-čuna
2013
Eddi Arent (†88, Německo) – motýlkář lord Castlepool
2015
Pierre Brice (†86, Francie) – Vinnetou
2016
Götz George (†77, Německo) – Fred Engel, Jeff Brown, inspektor Schimanski
2017
Karin Dor (†79, Německo) – Ellen Petterson, Ribanna

Nik Xhelilaj (33) coby Vinnetou a Wotan Wilke Möhring (49) jako Old Shatterhand jsou hrdiny nové verze příběhů Vinnetoua, náčelníka Apačů.

Video se připravuje ...




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.