Zemřel herec Paulo Villaggio (†84) : Odešel účetní Fantozzi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zemřel herec Paulo Villaggio (†84) : Odešel účetní Fantozzi!

1990 Bláznivá komedie
1990 Bláznivá komedie (Foto Profimedia.cz, ara)

Svět přišel o svého nejslavnějšího cifršpiona! Italský herec a spisovatel Paulo Villaggio (†84) měl na svém kontě přes dvacet knih, nejvíc ho ale proslavila role bláznivého účetního Uga Fantozziho. Poslední dny strávil herec v nemocnici v Římě a včera ráno zemřel. „Takových velikánů se najde jen málo, celá Itálie pláče,“ napsal list La Republica.

Jeden z nejslavnějších italských herců se narodil v roce 1932 v Janově a vyrůstal pod drobnohledem své přísné matky Marie. A zatímco jeho dvojče, bratr Piero (†82), našel svůj život v číslech a matematice, Paulo si zamiloval svět literatury a filmu. Než se ale dostal před kameru, pracoval pět let jako hlasatel pro rozhlasovou stanici BBC a poté, co ho rádiové vlny omrzely, vyrazil na ty mořské – čtyři roky dělal námořního navigátora v holandské lodní společnosti.

Úředník i ve filmu
I když mezitím Villaggio snil o pěvecké kariéře, nakonec musel vzít zavděk monotónní prací účetního. Sice ji zprvu proklínal, nakonec se ale pro něj stala požehnáním.
Zlom nastal v roce 1975, kdy se na obrazovkách poprvé objevil v roli bojácného a smůlou pronásledovaného účetního Fantozziho. Malého obtloustlého a potrhlého chlapíka v černém baretu, který má doma ošklivou manželku a ještě ošklivější dceru, a neustále ho tyranizuje všemocný šéf, si diváci okamžitě zamilovali.
Náměty k bláznivým komediím si psal sám Villaggio, který vycházel ze svých vlastních zážitků. Jméno Fantozzi se díky němu dokonce dostalo do slovníku – používá se jako synonymum pro směšnost či trapnost.

Ocenili ho Lvem
V roli Fantozziho prodal Villaggio svůj neuvěřitelný komediální talent, za což dostal v roce 1992 na filmovém festivalu v Benátkách Zlatého lva za celoživotní dílo. V roce 2000 dostal obdobnou cenu, Zlatého leoparda, na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.
Poslední dny svého života strávil Villaggio ve špitále, kam se dostal kvůli problémům způsobeným cukrovkou. Včera ráno svůj boj definitivně prohrál. Budete nám chybět, pane účetní!

Poslední foto s popraskem
Jeho milovaná dcera Elisabetha (58) k fotografii vydala prohlášení, které otřáslo celou Itálií. Stěžovala si totiž, že otci nedávají v televizi a divadle žádné role, a že na něj jeho vlast zanevřela. Poslední roli dostal »nejznámější muž světa, který si přetahoval tepláky vysoko přes boky«, v roce 2012. V Itálii z toho byl velký poprask, řešila to všechna tamní média, protože Villaggio byl v Itálii obrovskou celebritou.

Jeho nejznámější filmy:
Brancaleone na křížové výpravě (1970)
Fantozzi (1975)
Tragéd Fantozzi (1976)
Maléry pana účetního (1980)
Báječný Fantozzi (1986)
Pan účetní jde do důchodu (1988)
Vyhrál jsem v loterii (1989)
Bláznivá komedie (1990)
Pan účetní se nevzdává (1990)
Hlas luny (1990)
Fantozzi v ráji (1993)
Fantozzi ve škole (1995)
Návrat pana účetního (1996)
Pan účetní opět zasahuje (1999)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.