Smrt Řeháka z filmu Na samotě u lesa: Měl stejnou nemoc jako Zeman! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smrt Řeháka z filmu Na samotě u lesa: Měl stejnou nemoc jako Zeman!

František Řehák
František Řehák (Foto Profimedia.cz, Reuters, ara)

Smutná zpráva! Ve věku 93 let zemřel František Řehák alias nejlepší zedník v kraji Lorenc z komedie Na samotě u lesa. Poslední roky trpěl neuropatií – jako prezident Miloš Zeman (72). A taky ho zlobilo srdíčko, které mu nakonec vypovědělo službu...

„Musel jsem do nemocnice kvůli žlučníku, a tím to začalo,“ přiznal před časem herec. „Následně mi byla objevena neuropatie. Jde o poruchu hybnosti, až ochrnutí,“ vysvětlil tehdy, proč skončil na vozíku. Když před 40 lety ve filmu Na samotě u lesa hrál nemohoucího zedníka na vozíku, netušil, že za několik desítek let bude připoutaný k invalidnímu vozíku i ve skutečnosti.
Osudné se mu ve středu stalo nemocné srdce, které ho zradilo.


Proslavil 
ho Menzel
„Je ho velká škoda. Byl to vzácný člověk,“ řekl deníku Aha! režisér Jiří Menzel (79) se smutkem v hlase. Byl to on, kdo Řeháka v roce 1968 obsadil do role abbého v Rozmarném létě, a objevil ho tak pro film. Kromě abbého se do povědomí diváků zapsal hlavně jako málomluvný zedník Lorenc.  Za svou kariéru ztvárnil přes 200 rolí.

„Je to už čtyřicet let, co jsme točili Na samotě u lesa, ale jsem rád, že Franta tu roli vzal,“ svěřil se režisér. „Naposledy jsme se viděli před pár lety a bude mi hodně chybět,“ zamáčkl Menzel slzu.

Poslední rozloučení s Františkem Řehákem bude v úterý 4. července v Olomouci, kde herec žil od roku 1959.

Ukázka z filmu Rozmarné léto s Františkem Řehákem zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.