Gott truchlí za zesnulého kamaráda: Tajemství jejich posledního setkání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Gott truchlí za zesnulého kamaráda: Tajemství jejich posledního setkání!

Karel Gott a Olda Havránek byli dobří kamarádi...
Karel Gott a Olda Havránek byli dobří kamarádi... (Pavel Machan, Marek Pátek, David Kundrát, archiv)

Znali se skoro celý život. Nač si Karel Gott (77) jen namátkou vzpomene, u toho byl i jeho kamarád a později také osobní řidič Olda Havránek (†78). V pondělí večer podlehl druhému ataku rakoviny. 

Když Olda před 21 lety bojoval s krutou nemocí poprvé, Karel mu sháněl lékaře a všemožně o něj pečoval. Pak se dlouho zdálo, že je vše zažehnáno.

Rád se smál
Olda s Gottem od roku 2002 brázdil silnice u nás i v sousedním Německu. Vozil mu z chalupy z Újezdu u Svatého Kříže čerstvá vajíčka, nestříkaná jablka a další pozdravy venkova. Doprovázel ho na koncerty, měli si spolu pořád co povídat.
Olda byl taky muzikant. Hrával na klavír v kavárně Alfa, kde Gott začínal svou kariéru. „Karel si přede mnou zkouší některé fóry na koncert a je rád, když se směju jako blázen,“ říkával Olda vesele.

Nedočkal se
Před třemi lety se jeho zdravotní stav zhoršil a musel, ač nechtěl, volant Karlova vozu pustit z rukou. I tak pravidelně zajížděl na Bertramku s různými dobrůtkami. Letos už přišel na koncert k osmdesátinám Karla Štědrého o holi. Bolela ho noha. Myslel, že jde o nějakou artrózu, ale skutečnost byla mnohem smutnější.
Rakovina se už zmocnila jeho těla. Musel se odevzdat do rukou lékařů. Pořád ale věřil, že se ještě aspoň podívá na výstavu o Karlově životě na lodi na Rašínově nábřeží. Ta začíná právě dnes. Olda se její vernisáže nedočkal.

Bude mu chybět
„V pondělí večer jsem se dozvěděl velmi smutnou zprávu o úmrtí mého dlouholetého rodinného kamaráda a spolupracovníka Oldřicha Havránka. Jeho odchod je pro mě bolestný, prožili jsme společně na cestách krásné chvíle a zažili jsme hodně srandy. Byl to prostě společenský člověk, uměl pobavit a každý ho rád viděl. Bude mi moc chybět,“ smutní Karel Gott.

Nepřál si pohřeb 
„Co jsme si užili, to máme. Pak už nic nestihneme,“ říkával Olda s humorem. Když se jeho zdravotní stav v posledních týdnech rapidně horšil, upozornil své blízké, že nechce mít pohřeb. Jeho děti, vnuci i životní partnerka Hanka budou jeho přání respektovat.

Slavíkovi vymírá tým!

JUDr. Miroslav Zítko (†89)
Druhý táta
Zítko se o Gotta jako tajemník staral 45 let. V deset hodin ráno vstupoval na Bertramku, aby kontroloval diář akcí. Dohlížel na termíny koncertů a natáčení, organizoval všechny zpěvákovy schůzky. Gott o něm mluvil jako o druhém tátovi. Zemřel v roce 2006, měl problémy se žaludkem.

Ossi Drechsler (†76)
Německý objevitel
To on proslavil Karla v Německu. Programový ředitel slavné firmy Polydor v roce 2010 nečekaně zesnul při chůzi ze schodů. „Poradil mi, abych nazpíval melodii z filmu Doktor Živago. Vynesla mě na vrcholy hitparád, desky se prodalo milion kusů,“ vzpomínal Slavík.

Udo Jürgens (†80)
Rakouský souputník
Zpěvák podlehl v roce 2014 infarktu uprostřed svého velkého turné. Karla to velice zasáhlo. „V roce 1968 mi napsal píseň Vítám vítr v údolí. Hodně tím napomohl mému prosazení se na západoevropské scéně,“ přiznal Karel. Odchod Uda ho zdrtil.

Daliah Lavi (†74)
Dodávala energii
Letos zemřela dlouholetá kolegyně, izraelská herečka a zpěvačka Daliah. Gotta její smrt velmi zasáhla. I proto, že přišla zcela nečekaně! Pravidelně mu telefonovala, a kdykoli oba pobývali v Německu, sešli se. V době, kdy bojoval s rakovinou mízních uzlin, ho dokonce veřejně podporovala a držela mu palce.


Tajemství poslední návštěvy
Přišla i Gottova hospodyně!

V nemocnici v Praze-Motole se Havránek pral se zákeřnou nemocí pět neděl. Posledních několik dní života strávil v sanatoriu v Nové Vsi pod Pleší. A za tu dobu se dveře od jeho pokoje netrhly.
„Tak, když jsem teď konečně poznal, kolik lidí mne má rádo, můžu jít klidně zase domů,“ vtipkoval Havránek, i když věděl, jak moc je jeho zdravotní stav vážný. Nejlepšího kamaráda samozřejmě navštívil i Karel Gott s manželkou Ivanou (43) či zpěvákův bývalý tajemník Honza Adam (53). Ten s sebou jednou vzal i Jaromíru Jandovou (84), která Gottovi dělala přes čtyřicet let hospodyni.
Karlově mamince totiž slíbila, že se o něho po její smrti, bude starat jako o vlastního syna. „Z návštěvy paní Jandové měl Olda obzvlášť velkou radost, dojala ho a několikrát opakoval, že stará parta je zase pohromadě,“ svěřil se Adam, který Oldovi nosil především banány a buchty. „On už toho moc nesnědl,“ podotkl smutně.
„V Oldově osobě odešel člověk, který mi pomohl v nejtěžších chvílích mého života jako málokdo. Svěřovali jsme si věci, které bychom nikdy nikomu jinému neřekli. A že jich bylo! Nejen kvůli tomu našemu tajnému spiklenectví mi Olda už teď strašně chybí,“ netají Adam.

Na video s Gottem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
8. 6. 2017 • 01:02

Jaký " rodinný přítel" ?, dyť to byl muž jeho sestřenice! Rodinný přítel je něco jinýho. Gott si zase zamiloval nějakou frázi a holt nemyslí-

jity
7. 6. 2017 • 10:45

S tímto příspěvkem souhlasím, ne každý se dožije 78ti let. Gotta by měli novináři nechat na pokoji.

ararat
7. 6. 2017 • 07:10

no běžný koloběh života,ale už tady NE-Gottujte je to trapné ve vší úctě

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.