Narozky Trošky (64): Nejkrásnější dárek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Narozky Trošky (64): Nejkrásnější dárek!

Zdeněk Troška chystá novou pohádku.
Zdeněk Troška chystá novou pohádku. (Foto Fénix Film, instagram, facebook.com)

Z pekla štěstí má Zdeněk Troška. Pohádkový král ke svým včerejším 64. narozeninám dostal možnost natočit si novou pohádku. A ještě k tomu za výrobu pekelných kulis nemusí utratit snad ani korunu! Čertoviny se totiž budou točit v pekelném zábavném parku, který jeden nadšenec vybudoval v 12metrové štole nedaleko Hlinska.

Už za čtyři dny padne první klapka nové Troškovy pohádky. Režisér se už po několikáté vrací mezi své milované pekelníky. „Pokračuji v podobě českého pekla i čerta, které známe z pohádek Josefa Lady. Český čert je spíš nešikovný trumbera, než zákeřný škodič. Pokud lidem něco provede, je to spíš úsměvná čertovina než zlomyslnost,“ slibuje divákům.

Prachař myslí na ocas
Do hlavních rolí Popeláka a Uheláka, kteří se vydají do lidského světa, obsadil Jakuba Prachaře (33) a Dominicka Benedikta (24). „Toho stačí jenom trochu umazat a máme krásného čertíka!“ liboval si režisér, když kudrnatý mladík dorazil na kostýmní zkoušky. „Můžu využít poučku Cimrmanovu, že když hraješ čerta, nezapomínej, že máš ocas! Jsem rád, že konečně budu moct tohle to mít na paměti a doufám, že se mi podaří nepřestat myslet na svůj ocas,“ vtipkoval Prachař. Pekelné osazenstvo doplní Karel Dobrý (48) v roli Lucifera.

Pět pater pekelníků
Herci stráví začátek natáčení 12 metrů pod zemí, kde na pěti patrech vznikl u Hlinska zábavný park Peklo Čertovina. Majitel ho budoval pět let a musel ho stát nemalé finanční prostředky. Běžného návštěvníka vyjde hodina v pekle zhruba na 270 Kč ve všední den, o víkendu si musí připlatit 50 Kč. Kvůli štábu teď bude pár dní zavřený. Premiéra Troškovy pohádky Čertoviny je naplánovaná na 5. ledna 2018.

O čem je pohádka?
Dva nešikovní čerti Popelák a Uhelák pošle Lucifer za trest do světa, dědali v pekle neplechu. Do měsíce mu musí přivést hříšné duše. Každý jednu. Jenže ti popletové, než aby lidi sváděli k hříchům, jim pomáhají. I když neúmyslně. A pomohou i sedlákově dceři Haničce, zahrání ji před zlým statkářem.

Čertoviny dělala už Morávková...
Nejsou to první Čertoviny, pod kterými je podepsán Zdeněk Troška. Už v roce 1998 režíroval v plzeňském divadle stejnojmenný balet Dany Morávkové (45). „S filmem nemám nic společného, asi se tam netančí,“ řekla deníku Aha! herečka a vystudovaná choreografka. „Dostala jsem nabídku z Plzně vymyslet celovečerní baletní pohádku a přizvala Zdendu k režii. Hudbu dělal můj manžel Petr Malásek. Čertoviny se hrály asi sedm, strašně mě to bavilo. Můj sen byl, aby to viděl syn – a viděl,“ dodala Morávková.

Jeho 30 pohádkových let
1987 – O princezně Jasněnce a létajícím ševci
1994 – Princezna ze mlejna
1999 – Z pekla štěstí, Princezna ze mlejna 2
2001 – Z pekla štěstí 2
2008 - Nejkrásnější hádanka
2011 – Čertova nevěsta
2016 - Strašidla

Na video s Troškou se můžete podívat zde:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.