Jarmila Šuláková (†87): Dožívala na přístrojích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jarmila Šuláková (†87): Dožívala na přístrojích!

Říkali jí valašská cérka, i když už byla slavná a měla kariéru rozjetou.
Říkali jí valašská cérka, i když už byla slavná a měla kariéru rozjetou. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, reprofoto z knihy Obyčejná valašská cérka Jarmila Šuláková)

Odešla legenda lidové písně! Jarmila Šuláková (†87) zcela nečekaně prohrála krátký boj s nemocí a v sobotu odpoledne zemřela ve vsetínské nemocnici. Rodina zůstala zaskočena! Nikdo to nečekal! Do konce roku byla oblíbená interpretka folkloru a národních pokladů svěží.

Až nemoc zapříčinila, že zpěvačka Jarmila Šuláková musela být hospitalizována ve vsetínské nemocnici. Jenže nikdo nečekal komplikace, které se dostavily. „Po několika dnech v nemocnici dostala Jarmilka najednou zápal plic a lékaři se rozhodli ji napojit na přístroje, na kterých tři dny bojovala o život,“ řekl smutně deníku Aha! kapelník skupiny Fleret Zdeněk Hrachový. V sobotu odpoledne svůj poslední souboj paní Jarmila prohrála.

Odešla ve chvíli, kdy se dcera Zuzana vydala ve stopách své matky a u slavné skupiny ji nahradila. „Já měla krásný život. S písničkama jsem procestovala celý svět, ale doma bylo doma. Moc mi chybí ty hlavičky v publiku,“ postěžovala si deníku Aha! ještě v prosinci Šuláková, která byla samý usměv. „Je o mě dobře postaráno, nic mi nechybí, stará se o mě dcera a vnoučci, občas mě na křesle vyvezou ven a moc se těším na jaro,“ prozradila přesně dva měsíce před smrtí. Jara se však už nedočkala a odešla do hudebního nebe.

Když jsme ji v prosinci doma navštívili, byla skutečně plná optimismu a vitality, společně s dcerou si často zazpívaly. Dokonce pro Aha! zanotovaly lidovku Okolo Vsetína, zavzpomínaly. Byla sice upoutána na lůžko, ale šťastná, že má nejbližší okolo sebe.

Titulovaná umělkyně!
Vždy patřila mezi uznávané zpěvačky a roku 1979 získala titul Zasloužilé umělkyně a v roce 1989 pak i titul Národní umělkyně. Jejím životním snem bylo učit na konzervatoři. Ten se jí nesplnil.


Zpívající švadlena!
Šuláková se vyučila švadlenou, ale od roku 1950 byla třicet pět let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. Už v roce 1948 ale začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta. V počátcích 50. let vystupovala se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět. Kariéru ukončila před šesti lety po boku skupiny Fleret.
†††

Odešla do nebe za synem
V posledním rozhovoru pro deník Aha! ale popsala nejbolestnější období svého života, kdy musela sledovat, jak umírá její milovaný nevlastní syn Michal (†47), který trpěl nevyléčitelnou nemocí AIDS. Je to už více než deset let. „On za to, že se nakazil, nemohl. Pracoval v Kanadě a tam se v laboratoři píchl o jehlu. Pak se vrátil domů a zaměstnavatel mu sem posílal léky, ale ty nezabíraly,“ řekla tehdy Šuláková. „Nejstrašnější bylo vidět, jak z veselého člověka odchází život. Sedávala jsem u něj u postele, držela ho za ruku a zpívala mu. Myslím, že mu to trochu pomohlo od bolestí, které měl. Byly strašné,“ dodala. Teď odešla za ním, vyrovnaná a smířená.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.