Ťukněte si s celebritou! Zpěvačka Dolly Parton slaví 71 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ťukněte si s celebritou! Zpěvačka Dolly Parton slaví 71

Dolly Parton dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Dolly Parton dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto: ara)

71. narozeniny dnes slaví zpěvačka Dolly Parton. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Herečka a zpěvačka Dolly Parton začala své první písně skládat už v předškolním věku a v osmi letech se začala učit hrát na kytaru kopírováním nahrávek, které slyšela v rozhlasu. Poté sama vystupovala v rozhlasových pořadech v Knoxville a v TV seriálu The Cas Walker Show. Výsledkem byly první gramofonové pokusy na značce Gold Band Records.


Důležitým okamžikem její umělecké dráhy bylo v roce 1959 hostování v programu zpěváka Johnnyho Cashe na podiu Grand Ole Opry. Po ukončení střední školy v roce 1964 se trvale usídlila v Nashville, kde podepsala smlouvu s gramofirmou Monument. O tři roky později přijala nabídku Portera Wagonera a stala se stálou členkou jeho zájezdového a TV programu.

Šestiletá spolupráce vyvrcholila nejen v sérii úspěšných duetů, ale pomohla jí vyzrát a prosadit se gramofonovými snímky. Po odchodu od Wagonera založila roku 1974 skupinu, jejíž jádro tvořili převážně rodinní příslušníci, a vydala se na samostatnou dráhu, v níž dokázala bezprostředně navázat na dřívější úspěchy především snímky Jolene a Love Is Like a Butterfly, které ji přivedly do čela country zpěvaček.
Výrazný, ale přirozený vokální projev dokázala Dolly Parton uplatnit i v produkci dalších let. Třikrát byla odměněna hudební cenou Grammy, sedmkrát jí udělilo cenu sdružení Country Music Association a získala také čtyři zlaté a dvě platinové desky.

Na vrcholu své hudební kariéry debutovala úspěšně i jako filmová herečka v komedii Od devíti do pěti, kde ztělesnila jednu ze tří temperamentních sekretářek. K tomuto filmu napsala a nahrála titulní píseň, která jí vynesla cenu Grammy a nominaci na Oscara 1980.

Mimo jiné si zahrála i ve filmové adaptaci muzikálové komedie Nejlepší bordýlek v Texasu a také zazařila ve filmovém přepisu hry Roberta Harlinga Ocelové magnólie.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.