Úspěšný seriál Rapl: Porovnání se skutečnými policisty z Jáchymova! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Úspěšný seriál Rapl: Porovnání se skutečnými policisty z Jáchymova!

Hlavní hrdina Hynek Čermák.
Hlavní hrdina Hynek Čermák. (Foto archiv České televize, reprofoto seriálu Rapl)

Policisté v luxusních autech či moderní, prostorná služebna. Tak je tomu v kriminálním seriálu Rapl. To všechno je ale jen filmová fikce. Služba skutečných policistů v Krušných horách je zcela jiná, s televizním seriálem má pramálo společného.

Oblíbený krimiseriál České televize se natáčel na mnoha místech Karlovarského kraje. Jednu vraždu za druhou, a nejsou to mordy ledajaké, v něm jak na běžícím páse řeší speciální tým policejního oddělení v Jáchymově. Vyšetřovatel Kunec v podání Hynka Čermáka jezdí luxusním džípem, spolu s kolegy využívají moderní služebnu umístěnou na tamější radnici. Fikce! Realita je úplně jiná...

2 vraždy za 20 let
Opravdoví strážci zákona mají policejní stanici úplně jinde a vnitřek? Nebe a dudy! Žádná moderna, prostě strohá policejní služebna. Jiná je i jejich pracovní náplň. „Na oddělení slouží 13 uniformovaných policistů včetně vedoucího. Nejvíce řeší majetkovou trestnou činnost. V poslední době objasnili například krádež peněženek lázeňských hostů, vloupání do chaty nebo do garáže,“ vysvětluje policejní mluvčí Kateřina Böhmová s tím, že mordů tady moc nemají. Tolik jako v seriálu by nedali dohromady ani za 20 let.

Navíc vraždy řeší policisté z krajské kriminálky v Karlových Varech. „A přímo na Jáchymovsku došlo za posledních dvacet let pouze ke dvěma vraždám,“ dodává Böhmová.


Pět rozdílů

První...
Policejní služebna v seriálu je na radnici, skutečná stanice stojí mezi paneláky.

Druhý...
Stanice v Jáchymově je ve skutečnosti menší. Základ tvoří tři místnosti. Operační místnost, výslechovna a kancelář ředitele pro případné porady. V seriálu je služebna moderní, prosklená a prostorná.

Třetí...
Na celém skutečném oddělení v Jáchymově pracuje celkem 13 uniformovaných policistů i s vedoucím. V seriálu se na služebně pohybuje mnohem více strážců zákona.

Čtvrtý...
Policisté z Jáchymova jsou uniformovaní a jezdí služebními auty s nápisy policie. V seriálu mají kriminalisté k dispozici luxusní džípy.

Pátý...
Na oddělení v Jáchymově se neřeší vraždy, ale převážně majetková trestná činnost.

Sledování nařízeno!
„Já osobně se na seriál dívám. Sledují ho rovněž i policisté zdejšího oddělení. Mají to povinné,“ říká s nadsázkou vedoucí oddělení Jindřich Dziuba a dodává: „V seriálu se mi líbí, že se děj odehrává v místech, která všichni dobře známe. S realitou naší práce to ale samozřejmě nemá nic společného.“


Úspěšní strážci zákona
Pod jáchymovské oddělení spadá také Boží Dar, kde je v letní a zimní sezoně hodně turistů. V letošním roce se policisté zaměřili na návštěvníky a provádějí rozsáhlou prevenci zaměřenou převážně na věci odložené vedle aut nebo uvnitř. Výsledkem je, že letos zatím nemají ani jedno vykradené nebo odcizené vozidlo či ukradenou lyžařskou výbavu.

Vařili a kradli
Za prací přijeli do jednoho penzionu poblíž Jáchymova letos v květnu muž a žena původem z Prahy. Když zrovna nepracovali jako kuchař a servírka, jezdili do Jáchymova krást. Vloupali se do několika aut, holičství nebo vnikali do místních lázeňských domů, kde masérům brali vybavení. Škoda byla asi 36 000 korun.

Víte, že...
...letos zatím řešili kriminalisté v celém Karlovarském kraji šest vražd?



Přečtěte si
pauly007@...
22. 11. 2016 • 19:41

tak že bych byl tímto seriálem nějak nadšený zhruba nejsem.Na mé gusto samé jatka.Vůbec by mě zajímalo jen tak kolik zířat u tohoto seriálu usmrtili pro zábavu lidí.Myslím že by si měli tvůrci pořadu brát příklad z inteligentnějších kriminálek třeba Jessyho Stouna.

dandova
22. 11. 2016 • 12:06

Má perfektní suchý humor.

jity
22. 11. 2016 • 10:42

Zajímavé jak takový ne zrovna krasavec, prcek a dokáže si získat diváky. Pan Čermák je sympatický a na seriál Rapl se vždycky docela těším.

tenerife
22. 11. 2016 • 10:42

Velice zdařilý seriál, skvělé herecké obsazení.

hadaja
22. 11. 2016 • 09:01

Na tv se skoro nedívám,na Rapla jsem se dívala,to v čem jezdili mi bylo jedno,mělo to spád,děj,pan Čermák bezvadný, rozhodně lepší než se dívat po sté na Četnické humoresky,i když jsou dobré ale všeho moc škodí,Rapl u mně dobrý.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.