Ťukněte si s celebritou! Zdeněk Srstka slaví 81! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ťukněte si s celebritou! Zdeněk Srstka slaví 81!

Zdeněk Srstka slaví 81. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Zdeněk Srstka slaví 81. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto Martin Pekárek)

81. narozeniny dnes slaví herec, boxer, kaskadér, moderátor, vzpěrač a zápasník Zdeněk Srstka. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Bývalý boxer, zápasník a vzpěrač Zdeněk Srstka je oblíbený kaskadér, kterého režiséři rádi obsazovali do rolí neústupných tvrďáků. Stal se tak z něj oblíbený herec a na stará kolena i milovník a zastánce psů.

Původně vyučený elektromechanik Zděněk Srstka zdědil po svém otci nejen lásku ke zvířatům, ale i poněkud hmotnější postavu. Proto se také v mládí začal věnovat boxu, od nějž brzy přešel k zápasu ve volném stylu a vzpírání. Dokonce se účastnil i olympiády v Římě v roce 1960, kde za vzpírání obdržel deváté místo v trojboji (v roce 1957 byl bronzový na ME). Později se začal věnovat kaskadérství, díky němuž se dostal do prostředí filmu. Prvním filmem, kde se Zdeněk Srstka objevil, byl Limonádový Joe. Čeští filmaři byli jeho výkonem nadšeni a Zdeněk Srstka se postupem času začal objevovat v mnoha dalších snímcích, ve kterých mu byly udělovány především záporné postavy.

V 80. letech si získal velkou popularitu díky vystupování ve scénkách oblíbeného pořadu Možná přijde i kouzelník s Jiřím Lábusem, Oldřichem Kaiserem, Jiřím Kornem a Jaroslavou Hanušovou. Proslulost na věky věků Zdeňku Srstkovi zajistila malá rolička v komedii Svěráka a Smoljaka Marečku podejte mi pero. Jeho hláška „Hliník se odstěhoval do Humpolce“ se stala legendární (neexistující Hliník má dokonce v Humpolci pamětní desku a muzeum). Televizní diváci si ho ale nejvíce spojují s pořadem Chcete mě, ve kterém nabízí spolu s Martou Kubišovou opuštěné psy do opatrovnictví. Dále si zahrál v pokračování oblíbeného seriálu Sanitka 2.

Na sport Zdeněk Srstka nikdy nezanevřel. Ještě v roce 2003, tedy ve svých 69 letech se stal mistrem Evropy v bench pressu ve veteránech. Kaskadéřině se věnoval přes třicet let a šestnáct let trénoval začínající kaskadéry. Synem Zdeňka Srstky z prvního manželství je Jiří Srstka, který byl dlouholetým ředitelem Národního divadla.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.