Smrt Karla Svobody (+68): Prošetřují nejasnosti. Známe je! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt Karla Svobody (+68): Prošetřují nejasnosti. Známe je!

Důvodem sebevraždy Karla Svobody byly údajně jeho silné deprese. Jeho chování v osudný den tomu ale vůbec neodpovídá!
Důvodem sebevraždy Karla Svobody byly údajně jeho silné deprese. Jeho chování v osudný den tomu ale vůbec neodpovídá! (: Martin Pekárek, Marek Pátek, archiv)

Zdálo se, že je rozhodnuto! Případ policie před více než týdnem odložila, ale v pátek nastal nečekaný obrat. Deníku Aha! se podařilo exkluzivně zjistit, že vyšetřovací spis byl z Kolína převezen do Prahy a zde ho bude opětovně prověřovat Krajské státní zastupitelství.

Má totiž pochybnosti o průběhu vyšetřování. Může se tak stát, že státní zastupitelství rozhodne znovu kauzu otevřít a nařídit nové vyšetřování! V celém případu je totiž několik nejasností, které odborníkům nedávají spát. Nedělní Aha! má k dispozici komplexní zprávu o průběhu vyšetřování a záhadné nejasnosti v případě smrti Karla Svobody tak zná!

Podívejme se tedy podrobně na všechny pochybnosti, které se už při vyšetřování objevily. Obvyklý postup při vyšetřování sebevraždy vypadá takto: Provede se pitva a případ bývá zpravidla během pár dnů odložen.

Jak oproti tomu probíhalo vyšetřování smrti Karla Svobody? Případ prověřovala nejdříve kolínská policie. Pak případ převzal tým vedený největším specialistou na vyšetřování vražd u nás – komisařem Michalem Murínem. Hned poté byl případ překvalifikován ze »sebevraždy« na »účast na sebevraždě« zkoumala se tedy možnost, zda Svobodu někdo k sebevraždě nedonutil. Po dvouměsíčním šetření policie případ odložila s tím, že šlo »jen« o sebevraždu.

Náměstek krajského zastupitelství Martin Erazím ale osobně nařídil, aby mu spis zaslali – pečlivě ho projde a případně nařídí nové vyšetřování! „Spis přezkoumáváme po formální i obsahové stránce. Je posuzován postup při prověřování ze strany policie a výkon dozoru okresního státního zastupitelství,“ řekl Martin Erazím exkluzivně Aha! Zprávu o vyšetřování má redakce Aha! k dispozici. Zde jsou hlavní nejasnosti, které v případu zůstávají.

1. Pohyb Venduly po vile

Vendula Svobodová měla v osudný den do jevanské vily vejít v půl sedmé večer a najít Karla Svobodu mrtvého. Na policii vypovídala. Její svědectví však není možné ověřit žádným skutečným důkazem.

  • Byla ve vile sama? Navíc nikdo neví, jak dlouho se zde pohybovala.
  • Proč nepřivolala pomoc ani záchrannou službu?
  • Podle dostupných informací ji nikdo neviděl do vily vstupovat ani z ní vycházet.
  • Stopy na místě činu zcela poničil místní policista, takže není možné provést rekonstrukci jejího pohybu po domě a porovnat ji se zajištěnými důkazy. Policista podupal i místo kolem Karlova mrtvého těla, takže nelze ověřit, jestli kolem něj nebyly nějaké stopy.

Právě proto policie žádala výpisy hovorů Karla Svobody a jeho ženy Venduly, aby bylo možné ověřit, co se v domě skutečně dělo. Zda manželé někomu nebo někam netelefonovali a neřešili třeba manželskou či jinou vypjatou situaci. Soud však žádost zamítl.

2. Byl ve vile někdo další?

Policii se nepodařilo zjistit, zda Svobodu v inkriminovanou dobu mezi druhou a čtvrtou hodinou někdo nenavštívil. Kolem domu měl projet taxík, ale nikdo ze svědků si nevšiml, jestli z něj někdo vystoupil, či nikoliv. Policie proto žádala výpisy hovorů všech obyvatel Jevan, i těch, kteří se tam osudný den jen pohybovali. Z hovorů by zjistila, zda se někdo nepřiblížil k vile nebo se dokonce nevplížil dovnitř. Kvůli poničení místa činu totiž není možné tuto skutečnost ověřit na základě žádných důkazů. Soud ale i tuto žádost zamítl.

3. V jakém rozpoložení Svoboda byl?

Svoboda měl celý den dobrou náladu. Povídal si se sousedy, kupoval si svačinu, objednal si stůl na večeři pro celou rodinu. Takto se nechová člověk, který trpí hlubokou depresí. Člověk ve stádiu deprese, která končí sebevraždou, často není schopen vstát z postele a projít byt. Natož si plánovat večer a nakupovat. A také se nedokáže přetvařovat před okolím. Známí i prodavačka a majitel pizzerie by zaznamenali, že Svoboda je viditelně skleslý, bledý, jako bez života.

4. Opravdu není dopis na rozloučenou?

Svoboda měl zálibu v sepisování různých poznámek a stále si něco zapisoval. Je vážně nepravděpodobné, že by dětem nenechal vzkaz na rozloučenou. Dále je velmi nepravděpodobné, že by nevytvořil takovou závěť, aby děti jasně věděly, kdo z nich má jakou pravomoc a co komu patří.

5. Vykradený trezor

Jak to bylo s údajným vyloupením trezoru v jevanské vile? Zmizelo z něj něco? Ani k tomu zatím nejsou žádné důkazy.

6. Tvrzení přátel

Olej do ohně přilil také Karel Gott, který naplno vyslovil, co ostatní jen šuškali! Svoboda se zastřelil kvůli své ženě! „Byla to jasná manželská krize,“ řekl doslova Karel Gott. Je to ale celá pravda? Není v tom ještě něco dalšího?

Pokud vyšetřování uvízne na nedostatku důkazů, může státní zástupce vyvolat nové vyšetřování a zažádat znovu soud například o výpisy z Karlových hovorů, hovorů všech obyvatel Jevan nebo Venduly. Vyšetřovatelé mohou znovu začít pátrat po motivu činu. Tedy – proč Karel Svoboda ukončil svůj život a nebo – kdo by mohl mít z jeho smrti prospěch a proč! Aha! bude celou kauzu sledovat i nadále...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.