Petr Jonáš, televizní kuchtík, který neměl vyhrát: MasterChef? Podfuk na diváky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Petr Jonáš, televizní kuchtík, který neměl vyhrát: MasterChef? Podfuk na diváky!

Petr Jonáš, vítěz poslední show MasterChef: „Televize si vás vytvoří tak, jak potřebuje.“
Petr Jonáš, vítěz poslední show MasterChef: „Televize si vás vytvoří tak, jak potřebuje.“ (Foto Aha!: Petr Podroužek)

Už ve středu se na televizní obrazovky vrátí populární MasterChef, strhující kuchařská show. Amatérští kuchtíci se utkají o půl milionu, vydání vlastní kuchařky, a také o obrovskou popularitu, která může mít určující vliv na jejich další kariéru. „Kdo se chce věnovat vaření, dejme tomu si otevřít restauraci, měl by do soutěže jít. Popularita i zkušenosti jsou neocenitelné,“ říká Petr Jonáš (31), vítěz první řady v roce 2012. Zároveň dává nahlédnout do zákulisí…

Je prvním a jediným česko-slovenským vítězem MasterChef (tehdy ještě soutěžili Češi i Slováci) a od té doby stihl proměnit svoji brněnskou kavárnu v restauraci a začal profesionálně vařit.

Díly se předtáčejí
Až se 7. října budeme dívat na první nesmělé kroky českých kuchařů na Nově, může být vítěz dávno znám. Kdo to ale je, tušit nebudeme. „Alespoň tehdy tomu tak bylo. Díly byly týdny předtočené, nicméně jsme podepsali dohodu o mlčenlivosti, takže nám nezbylo nic jiného, než do poslední chvíle držet jazyk za zuby,“ vzpomíná Petr Jonáš.

Lidé kolem viděli, že někam jezdí, ani je nenapadlo, že už je po všem. Když pořad běžel v televizi, byli totiž soutěžící u toho. „Show byla navíc zrežírovaná tak dobře, že do poslední chvíle opravdu nebylo jasné, kdo vyhraje. Žádné náznaky, nic,“ usmívá se ještě dnes Petr.

Co s milionem?
Celou výhru – něco přes milion – vložil do svého gastronomického podniku v brněnské čtvrti Řečkovice. Nebýt vítězství, neměl by dnes už ani tu někdejší kavárnu, z níž právě díky finanční injekci vybudoval respektovanou restauraci. „Jakmile přišly peníze, bylo rozhodování jasné. Na vybavení kuchyně padlo zhruba 650 tisíc korun a zbytek zůstal na výplaty, protože jsem musel nabrat zaměstnance. Tři čtvrtě roku trvalo, než se mi podnik začal rentovat.“
Kavárnu by prý jinak opustil, kuchařina by zase byla jen jeho koníčkem, a opět by se věnoval mana-
gementu restaurací a hotelů. „Kavárna sice nějakou životnost měla, ale strávil bych zde celý život a měl bych tak akorát na to kafe,“ tvrdí Petr Jonáš.

Byl arogantní metrosexuál
Česko-slovenský MasterChef vaří to, co ho zrovna po ránu napadne. Rád připravuje asijskou kuchyni. „Nebaví mě dělat pořád stejné věci a naše klientela je už zvyklá na stálá klasická jídla i na to, že se čtyři chody dennodenně obměňují,“ říká Petr Jonáš. Celý jídelní lístek mění jednou za měsíc, aby lidem jeho kuchyně nezevšedněla.

V 19 epizodách se objeví zhruba osmdesát kuchařů. Režisér a dramaturg šikovně a sugestivně prezentují jednotlivé soutěžící, dávají vyniknout jejich charakteru, specifice chování, odlišnostem. A šikovným střihem ovlivní diváka. Jde o to, aby se představila pestrá směsice povah. „Režie mě vyprofilovala jako cílevědomého a arogantního. Svým vzhledem jsem navíc působil na okolí jako metrosexuál, takže se hodně lidí domnívalo, že jsem homosexuál,“ vybaví si ještě dnes Petr.

Mizerná image
Každý díl se prý točil tři dny. Kompletně. „Z mých názorů zaznělo jen pár vět v několika málo sekundách.“ Lidé na něho údajně reagovali docela negativně. I když úplný prevít nebyl. „Jako parchant bych byl zajímavější. Národ mě moc rád neměl. Podle scénáře prý ani výhra nebyla určena do mých rukou. Naštěstí o výsledku nerozhodovali ani diváci, ale profesionální kuchaři. A těm záleželo na tom, kdo je nejlepší. Postavili se za mě.“

Kdo za něho psal kuchařku?
Petr Jonáš měl vydat také vlastní kuchařku. Nevydal. Resp. ji vydala televize, což je v podobných případech logické. „Kuchařka vznikla o nás bez nás, což mě trochu mrzelo. Měl jsem s ní pramálo společného, mohl jsem pouze poslat několik receptů, z nichž jich je pár na konci knihy. Na druhou stranu kuchařku dnes píše kde kdo a ambice napsat ji zatím nemám.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.