Krasobruslařský svět pláče! Odešla jeho královna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krasobruslařský svět pláče! Odešla jeho královna

Zemřela legenda českého krasobruslení!
Zemřela legenda českého krasobruslení! (Foto: Jaroslav Legner, ČTK)

Zemřela jediná česká mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová, bylo jí 84 let.

Krasobruslařka Ája Vrzáňová bývala světovou hvězdou první velikosti, její životní osudy by ale vydaly na hollywoodský opus. Jako první na světě skočila dvojitý lutz, získala dva tituly světové šampionky i zlato z mistrovství Evropy. V roce 1950 ale byla Vrzáňová, tehdy jako novopečená mistryně světa, donucena k odchodu z vlasti, kam se vrátila až v dubnu 1990, po dlouhých 40 letech. Český svaz krasobruslení dnes informoval, že slavná sportovkyně ve věku 84 let náhle zemřela.

"Celý život jsem se snažila reprezentovat Českou republiku, mým cílem bylo se jednoho dne vrátit," říkala milovnice Prahy, která se po listopadu 1989 do Čech z Ameriky pravidelně vracela. V roce 2009 byla v Los Angeles uvedena jako první česká krasobruslařka do Síně slávy, ještě větší emoce ji pak zaplavily, když o osm měsíců později byla vyhlášena českou Sportovní legendou. Ocenění označila za největší poctu, jež se jí v životě dostalo. Na kontě měla i státní vyznamenání Za zásluhy.

Alena Vrzáňová se narodila 16. května 1931 v Praze. Tatínkův otec byl uznávaným profesorem matematiky, druhý dědeček zase majitelem husinecké textilky. V 30. letech se postavila pod maminčiným dohledem prvně na brusle. Později se jí ujal přísný trenér Karel Glogar a Ája v sedmi letech vyhrála své první závody. Po válce přešla ke kouči Arnoldu Gerschwillerovi.

Vysoká šestnáctiletá tmavovláska mezinárodně debutovala roku 1947 na ME, kde obsadila páté místo. Do bojů s velkými hvězdami, Kanaďankou Barbarou Scottovou, Rakušankou Ewou Pawlikovou nebo Jeanette Altweggovou z Velké Británie, vnesla nejen skvělou techniku, ale i půvab, eleganci a nadhled.

V roce 1948 se zúčastnila ZOH ve Svatém Mořici. Byla opět pátá. Téhož roku však v Praze vybojovala bronz, první ženskou medaili pro ČSR z ME. V roce 1949 získala v Miláně stříbro a na následném ME v Norsku se stala evropskou šampionkou.

Světovou královnou ledu však byla již od roku 1949. Díky volné jízdě, plné vysokých dvojitých skoků, získala Vrzáňová na pařížském MS premiérový československý světový titul. Na MS 1950 odjížděla do Londýna s rozpačitými pocity: tehdejší režim ji vyzval k ukončení kariéry a povinnému trénování v Moskvě.

Při procházce po Karlově mostě se radila s otcem, tehdy ještě vrchním radou ministerstva financí, a rozhodla se k odchodu z vlasti. V Londýně pak byla suverénní a obhájila titul. V březnu 1950 zůstala na Západě a přijala angažmá v amerických revuích Ice Follies a Ice Capades pod pseudonymem Aja Zanova.

Státní bezpečnost vzápětí vynesla z jejího bytu 80 trofejí, plaketa mistryně světa 1949 se nenávratně ztratila. Londýnská čs. ambasáda dokonce Vrzáňové vyhrožovala pomstou na rodičích. Maminka proto raději prchla za dcerou přes oceán. Později v USA vyučovala klavír a zpěv.

Výslechy zlomený otec zůstal v Čechách, k útěku nenašel sílu. S dcerou se setkal až za 13 let, kdy mu byla umožněna návštěva USA. V roce 1978 zemřel, představitelé komunistického režimu však Vrzáňové nepovolili účast na pohřbu.

Vrzáňové se v USA dařilo, stala se uznávanou profesionálkou, poradkyní i trenérkou. V roce 1969 se vdala za newyorského Čecha a zámožného restauratéra Pavla Steindlera. Podílela se rovněž na vzniku známého Trumpova kluziště v New Yorku. Následně pracovala jako konzultantka či rozhodčí závodů profesionálů.



Přečtěte si
ararat
6. 9. 2015 • 10:20

to si žila,ale nebylo to zadarmo...umírat se nechce ani v tomto věku,ty primitive.....p.Vrzáňová so to zasloužil,což ty u sebe ani nepočítej,ty budeš na tom hůře

nilud
1. 8. 2015 • 12:00

Přes 40 let ve své zemi nežila tak se ztoho národ neposadí na zadek.

-bello-
1. 8. 2015 • 00:16

Tak nevím, proč se zdůrazňuje, že děda učil matiku , druhý děda měl textilku, kterou mu sice v 1948 museli znárodnit, ale otec dál pracoval na Ministerstvu financí na vysokém postu a kdyby šla trénovat do Moskvy, pracoval by tam dál ... Vůbec mi to nedává s ohledem na dějepis smysl.

jity
31. 7. 2015 • 11:05

Nemohl to být tak starý pořad, když tam Cibulka prozradil její věk, tehdy 83let. Viděla jsem to možná před půl rokem. Přejme ji klid a pokoj, ona odešla s čistým štítem což se o každém říci nedá.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.