Herci, kteří se stali otroky jedné role: Pan Tau, Žena za pultem, major Zeman a ti další… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Herci, kteří se stali otroky jedné role: Pan Tau, Žena za pultem, major Zeman a ti další…

Otto Šimánek jako Pan Tau
Otto Šimánek jako Pan Tau (Aha! – Daniel Černovský, ara)

Před několika dny se uskutečnilo poslední rozloučení s hercem Pierrem Bricem (†86), jehož proslavila role náčelníka Apačů Vinnetoua. Přestože mu tato postava získala světový ohlas, slávu a peníze, vzpomínal na ni s lítostí. „Zničila mi život,“ posteskl si těsně před smrtí. Vadilo mu, že byl kvůli tomu zaškatulkovaný a tím pádem přišel o řadu jiných rolí. I u nás se najdou herci, kteří jsou spjati pouze s jednou postavou, i když toho natočili daleko více. Jak tuto skutečnost nesli či nesou?

Otto Šimánek (†67) alias Pan Tau

Snímky: Poplach v oblacích, Od zítřka nečaruji… Celkem 33 dílů televizního seriálu a tři celovečerní filmy

Díky roli se stal hrdinou tisíců dětských srdcí nejen v Čechách, ale i v zahraničí. V postavě se našel, neboť i v soukromí byl tak trochu kouzelným pánem. Měl rád děti, pohádkové příběhy… „Že až do smrti budu Pan Tau je přece krásné. Vůbec mi to nevadí, neuráží, ba naopak! Beru to jako velké štěstí… Věřte mi, co by za to jiní dali,“ řekl o své nejslavnější a životní roli. „Byla to nádherná práce. Navíc jsem se nemusel na rozdíl od svých milých kolegů učit skoro žádný text. Jak ti mi tenkrát záviděli,“ dodal s úsměvem. Pan Tau totiž mluvit neuměl…

Pavel Trávníček (64) jako věčný Princ

Snímky: Tři oříšky pro Popelku, Třetí princ

Zahrát si prince v těchto dvou kultovních pohádkách stačilo k tomu, aby se z herce stal princ na celý život. „Je to tak… Natočil jsem pak spoustu jiných věcí a rolí, ale pro lidi budu navždy princ z Popelky. Ale člověk nemůže mít všechno. Myslím, že i Líbu (Libuši Šafránkovou-pozn. aut) to štve a má toho plné zuby, že je pořád Popelka. Na druhou stranu, jsou herci a herečky, kteří natočí hromady filmů a nikdo o nich neví. Nám stačila jedna pohádka. Je nutné to brát s nadhledem,“ vyjádřil se k tomu Trávníček.

Ke své slavné roli se dostal přes konkurz. „Tam bylo tehdy princů a Popelek mraky. Nakonec si pan režisér Václav Vorlíček vybral mě. Já jsem tehdy studoval v Brně JAMU, a vůbec jsem netušil, co to obnáší, nebral jsem to vážně. Přijel jsem do Prahy, udělal kamerové zkoušky a pustil jsem to z hlavy. No a nakonec to přes to všechno dopadlo takhle. Tak jsem se musel naučit jezdit na koni,“ dodal. Jeho hlas se ale »rejžovi« nelíbil. „Řekl mi, že mluvím příšerně moravsky, a že mě proto musí celého předabovat. Mluvil tam tedy za mě herec Petr Svojtka. To mi ale tehdy bylo nějak jedno,“ uzavřel.

Vladimír Brabec (81) coby Major Zeman

Snímek: Třicet případů majora Zemana

„Já byl tehdy rád, že jsem měl práci, ale je pravda, že už za bolševika mě ten seriál zničil. Strčili si mě do jednoho šuplete a nedostával jsem role, které bych normálně dostával a hrál, kdybych to nedělal,“ prozradil po letech Brabec. Po kontroverzním seriálu mu dávali už jen menší roličky, byl až příliš spojený s jednou postavou. „Vůbec jsem si tehdy neuvědomoval, do jak náročného úkolu jsem se pustil. Když už se natáčecí mašinérie rozběhla naplno, nemohl už jsem ze seriálu couvnout. A ani se mi vlastně nechtělo. Po pracovní stránce se nejednalo o vůbec špatnou příležitost. Pracovní kolektiv byl složen z policistů, kriminalistů, odborníků, expertů a herečtí kolegové patřili ke špičce a k výkvětu československého herectví. Totéž platilo i o režisérovi Jiřímu Sequensovi,“ dodal Vladimír Brabec.

Jiřina Švorcová (†83) a její prodavačka Anna Holubová

Snímek: Žena za pultem

Tento normalizační seriál ji vynesl až na výsluní. Seriál ji přinesl velkou slávu nejen u nás, ale i v Německu, Bulharsku a také na Kubě. A herečka, politička a jedna z klíčových postav komunistické propagandy na toto dílo byla hodně pyšná. „Seriál se natáčel celý rok a je geniální i v tom, že mimo hlavní dějové linky, která sleduje příběh Anny Holubové, má každý z dvanácti dílů i vlastní příběh,“ nedala na Ženu za pultem dopustit… „Vždyť vidíte, že se seriál dodnes každou chvíli reprízuje. A i v současné době má velmi slušnou sledovanost. To přece hovoří za vše,“ dodala.

Karel Fiala (89) jako Limonádový Joe

Snímek: Limonádový Joe aneb Koňská opěra

Ač je to k nevíře, dodneška ho lidi na ulici poznávají a oslovují tímto filmovým jménem. „S radostí zjišťuji, že tato komedie má i fanoušky z mladší dnešní generace. Je mi ctí, že jsem u vzniku tohoto filmu mohl být a zahrát si v něm,“ prozradil Fiala.

Přitom hlavní roli měl původně hrát Jiří Kodet. „Když šel domů, už měl v podpaží i scénář. Smlouvu ale ještě podepsanou neměl. Jeho maminka Jiřinka Steinmarová ale potkala režiséra Oldřicha Lipského a scénáristu Jiřího Brdečku a řekla jim, jestli už viděli Fialu v Karlínském divadle jako Jima v Rosemary. Oni na to, že ne. Tak jim dala lístky, aby se na mě šli podívat. Přišli, já v prvním jednání – v tom bílém kostýmu… A už nebylo co řešit,“ zavzpomínal herec. „Druhý den si mě zavolali na Barrandov, tam už byli Olinka Schoberová, Květa Fialová, Milda Kopecký, Rudolf Deyl, prostě ti, co už byli jasní. Já tam udělal nějaké dialogy, kamerovky a třetí den jsem podepsal smlouvu. Kodet, jak se to dozvěděl, tak myslel, že tu matku zabije. (smích) Ale kamarádi jsme zůstali pořád,“ uzavřel Fiala.

 Pavel Kříž (54) v kůži Štěpána Šafránka

Snímky: Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život….

Když herec krátce po dokončení filmu Jak básníkům chutná život na podzim roku 1988 opustil tehdejší Československo, režiséra Dušana Kleina uprostřed noci probudil telefon. V něm mu jeho kamarád oznámil, že Pavel Kříž emigroval do Kanady. „Myslel jsem si, že si dělá legraci. Druhý den jsem ale našel v kaslíku pohlednici s domicilem Vancouver 7. 10. 1988. »Pane režisére, já vím, že je to průšvih, ale taky věřím, že Vy se na mne nezlobíte, protože mě trošku znáte a pochopíte, že chci žít normálně. P. S. Moc jsem odpočíval, teď musím moc pracovat,“ zavzpomínal na psaní od Kříže režisér Klein.

Kříž přiznává, že měl kvůli roli problémy. „První díl básníků znamenal mimořádně úspěšný začátek naší kariéry. Nicméně mě tato role zaškatulkovala,“ povzdechl si Kříž. „Postavu Štěpána Šafránka jsem ale měl rád. Vyvíjela se, byla to pro mě velká příležitost,“ dodal. Vybřednout z typového zařazení je podle něj nadlidský úkol. „Ne každý režisér má s vámi odvahu zkoušet něco jiného. Takže se potom po mně chtělo hodně podobných rolí, ale už ne třeba tak scénáristicky zajímavých. Byl to boj,“ uzavřel herec.

Další herce spjaté s jednou rolí najdete v aktuálním vydání Nedělního Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.