Smrt Karla Svobody (†68) Policie má podezření a žádá soud: Chceme výpisy z mobilů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smrt Karla Svobody (†68) Policie má podezření a žádá soud: Chceme výpisy z mobilů!

Karel Svoboda
Karel Svoboda (: Archiv)

PRAHA – Mobilní telefon Karla Svobody (†68). Věc, která zajímá policii ze všeho nejvíce! Právě z něj se totiž dá pravděpodobně zjistit, zda se Svoboda zastřelil na základě něčího nátlaku, či kdo a jak s ním těsně před sebevraždou komunikoval.

Od všech lidí z Jevan!

Jenže mobil leží zamčený v šuplíku kolínské policie a nikdo do něj nemůže. Policie nemá PIN a soud jí ho nechce povolit získat. Vyšetřovatelé šli dokonce ještě dál. Žádají výpisy z telefonů od všech obyvatel Jevan, městečka, kde Svoboda zemřel.

„Již dva měsíce prověřujeme podezření z trestného činu účast na sebevraždě, tedy podezření, zda Karla Svobodu k činu někdo nedonutil. O přístup k mobilu i výpisy hovorů jsme žádali již dvakrát. V obou případech soud žádost zamítl,“ řekla deníku Aha! mluvčí kolínské policie Petra Čimová.

Policie ale chtěla jít ještě dál! Žádala od soudu dokonce výpisy telefonních hovorů všech obyvatel Jevan ze dne, kdy legendární skladatel ukončil svůj život. I všech osob, které se tu ten den pohybovaly! Z toho samého dne chtěla mít policie k ruce také zpětně všechny hovory a SMS zprávy jeho manželky. Kolikrát mluvila s Karlem v onen osudný den, jaké mu poslala SMS zprávy? Co mu řekla, nebo napsala bezprostředně před tím, než ukončil svůj život? To vše by odhalily tyto výpisy. A s kým dalším byla ten den v kontaktu? Dozvěděl se snad legendární skladatel něco tak strašného, že ho to pohnulo k osudnému kroku, který nelze vzít zpět? Podezřívá snad policie jeho manželku, že chce zmapovat všechny její hovory v den, kdy její manžel ukončil svůj život? „Zjištění motivu takového činu ještě nutně nemusí znamenat účast další osoby na sebevraždě, ale jistě by to poodhalilo další skutečnosti, jejichž další prověřování by policii dovedlo dál,“ řekl nám zdroj z kolínského soudu. Policie tuto verzi stále prověřuje. Bez odblokování tohoto telefonu je ale vyšetřování ztížené, v podstatě nemožné. „Dvě žádosti byly zamítnuté, důvody sdělit nemůžeme,“ říká kolínská policejní mluvčí.

Má snad celá pravda o průběhu onoho tragického dne zůstat navždy utajena? Má snad někdo zájem na tom, aby vše zůstalo zahaleno tajemstvím? „Umíte si představit, co všechno by mohlo vyplynout na povrch? Jaké prádlo známých lidí by se pak pralo na veřejnosti? A co teprve hovory s milostpaní v ten den, jaké by asi přinesly překvapení!“ řekl nám náš zdroj z budovy Okresního soudu v Kolíně, obeznámený se spisem i odůvodněním rozhodnutí o zamítnutí obou žádostí. Policie v nich uvádí důvody, proč žádá o poskytnutí výpisů telefonních hovorů i SMS zpráv Karla Svobody, jeho příbuzných i všech obyvatel Jevan a dalších osob, které se tu ten den pohybovaly. „Zřejmě mají k tak rozsáhlému zjišťování okolností svůj důvod. Nám ho ale nesdělili, jejich žádost nebyla dostatečně odůvodněna,“ říká místopředseda kolínského soudu Jiří Kruml. Výpisy by ale musel povolit, pokud by policie překvalifikovala sebevraždu na vraždu!

Šéf mordparty Murín: Vražda? Do konce týdne budeme vědět

  • Jak vypadá situace dnes: jaké úkony provádíte?
    „Zatím jen rutina, prověřujeme, zda to, co jsme nalezli na místě činu, odpovídá verzi té sebevraždy, provádíme analýzu jednotlivých výslechů a hledáme rozpory v nich zachycené.“
  • Jak si vysvětlujete, že nebyl nalezen na místě dopis na rozloučenou?
    „Nehledejte v tom nic dramatického, někteří sebevrazi jsou v takovém afektu či záchvatu, že na něco takového, jako je někomu něco psát, ani nepomyslí. U spousty sebevražd, které jsem vyšetřoval, nebyl nalezen žádný dopis na rozloučenou a už se nikdy neobjevil, protože ani neexistoval.“
  • Odpovídá to tedy skutečnosti, že se mohl legendární skladatel něco skutečně pro něj neúnosného dozvědět jen pár vteřin před smrtí?
    „Na to nebudu odpovídat, nechám to v obecné rovině.“
  • Jaké osobní věci, jste nalezli na místě a byly na zbrani nalezeny otisky prstů třetí osoby?
    „Tak na místě činu byla nalezena spousta otisků, všech osob, které se tu pohybovaly, i všech obyvatel domu. Otisky třetí osoby na zbrani nebyly nalezeny. Osobní věci na místě samozřejmě zkoumáme.“
  • Nyní čekáte na poslední dvě znalecké expertízy. Mohou odhalit, zda šlo o vraždu, nebo sebevraždu?
    „No tak podívejte, jsou samozřejmě věci, které se spočítat nedají. Nevíme, jak to zranění působí na to které konkrétní tělo, jak se to tělo okamžitě po zranění chová a jak ta zbraň má přesně být v ruce. Ale jsou údaje, které spočítáme s naprostou jistotou: Jak a zda bylo se zbraní manipulováno, v jaké poloze Karel Svoboda byl, když vystřelil, jestli to odpovídá tomu, co jsme nalezli na místě činu, a to všechno už nám dá poměrně jasnou a téměř stoprocentní odpověď na otázku: vražda, nebo sebevražda.“
  • Kdy expertiza přijde?
    „Počítám řádově během několika dnů, do konce týdne…“
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.