20 let od smrti herecké legendy: Zničili Kemrův (†72) odkaz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

20 let od smrti herecké legendy: Zničili Kemrův (†72) odkaz!

Josef Kemr
Josef Kemr (Foto Aha! – Vlaďka Hradská.)

Socialistický závazek Josefa Kemra (†72) je známou historkou nejen mezi jeho bývalými spolupracovníky. Každoročně během léta totiž vyjížděl do jihočeské Plané nad Lužnicí, kde měl chalupu, a tehdy tam také opravoval tamní kapličky u silnice. Jak vypadají dnes, po dvaceti letech od jeho smrti, jejíž výročí bylo 15. ledna?

V Národním divadle se totiž zavedlo, že během divadelních prázdnin musejí herci vykázat nějakou veřejně prospěšnou činnost. V případě sakrální stavby je to v této souvislosti víc než úsměvné. A Kemr si jako silně věřící vybral takto bohulibou činnost. „Moc dobře si pamatuji, jak tu vždycky v létě bílil tu kapličku. Spíš to tak celý odpoledne pomalu šmrdlal a pokaždé tu byl s tou svou partnerkou,“ prozradil deníku Aha! pamětník z Plané, který vedle kapličky bydlí.

Herec se svou životní družkou Marikou Skopalovou (69), sestrou herce Svatopluka Skopala (63), tak každé léto vytáhl ze svého trabanta sedadla a dovnitř naložil vápno, vodu, malířské štětky a vyrazil. „Přijel sem s tím svým trabantem a celé odpoledne tu pracovali za každého počasí,“ uvedla žena ze sousedství. „Vzali jsme si vínko, bílili a popíjeli, vydrželo nám to celý den,“ vzpomínala Skopalová v televizním medailonku.

Od příslušného faráře si pak nechal podepsat lístek jako potvrzení o brigádě. Tím splnil i svou mimodivadelní činnost, kterou po něm tehdy zaměstnavatel vyžadoval.
Když pak po revoluci v létě 1990 přijel na chalupu a poprvé po letech uviděl, že je kaplička natřená někým jiným, děkoval Bohu a od té doby se tím už nezabýval.

●Nikdo se nestará
A jak kapličky vypadají dnes? Bohužel by Josef Kemr nebyl při pohledu na Boží muka nadšený. Ta, o kterou se se svou partnerkou staral, byla v solidním stavu naposledy v roce 2005, kdy se tu natáčel o slavném herci dokument. Od té doby o ni zřejmě nikdo moc zájem nejeví. Špinavá a oprýskaná omítka, poničená stříška a zvadlé květiny.

● Slavní chalupáři
I tak si na Kemra spousta místních léta pamatuje. Stejně tak i na jeho tehdejšího velkého kamaráda Rudolfa Hrušínského (†73), který zde už od 50. let trávil každou volnou chvíli. „Chodili jsme s ním a panem Hrušínským do místní hospody. Grilovali jsme, byli družní a všichni chalupáři jsme je moc dobře znali,“ zavzpomínala jedna z pamětnic, paní Klicmanová (78).

Hrušínský si se svou ženou Evou postavili přímo u vody chalupu, a aby tam mohl jezdit i kamarád Kemr, domluvili mu na protějším břehu pozemek s chatkou z bývalého včelína. Místní si dodnes pamatují, jak spolu až do osudné rozepře sedávali u vody a rybařili. „Všude chodili spolu, jenže pak se nepohodli, kvůli té jeho ženské. On ji myslím Hrušínský plácnul přes zadek a byl konec, už je v hospodě spolu nikdo neviděl,“ řekl místní chalupář.

Chaloupku po Kemrovi zdědila před lety jeho poslední partnerka Marika. Ta si na pozemku před sedmi lety postavila dokonce menší rodinný domek a také se provdala. Nutno podotknout, že jméno své pozdní lásky Skopalové si nechal Kemr na svém hrobě vytesat do kamene s tím, že tam bude jednou pohřbená. To, že má nyní jiné jméno a jiného muže, by se mu zřejmě asi moc nelíbilo.

Boží muka v Plané
Josef Kemr byl silný katolík, a proto se ve své milované Plané nad Lužnicí staral právě o kapličky. Opravoval především tu Panny Marie Klokotské, nesoucí letopočet 1736. Byla postavena toho roku na památku velkého požáru města, který postihl Planou o jednadvacet let dříve. Svou péči věnoval také kapli svaté Barbory za železničním přejezdem ve směru z Plané na Strkov. Nachází se na pravé straně cesty a byla postavena v roce 1691, ta vypadá kupodivu lépe a poslední oprava na ní proběhla v roce 2010



Přečtěte si
dandova
19. 1. 2015 • 08:15

To je pravda. On to aspoň nikomu necpal.

ivoadler
18. 1. 2015 • 10:54

Není nad to být vlažným ve víře. Silná víra hraničí s blbostí až zločinem - viz islamisty.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.