Skrytá identita má čtyři Oskary! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Skrytá identita má čtyři Oskary!

Penélope Cruz pózuje na červeném koberci pronásledována blesky fotografů.
Penélope Cruz pózuje na červeném koberci pronásledována blesky fotografů. (: ČTK)

LOS ANGELES – Filmoví Oscaři byli vyhlášeni, je to za námi. Noc, kdy Hollywood nespí, patřila režisérovi Martinu Scorsesemu (64) a jeho thrilleru Skrytá identita. Získal čtyři ocenění včetně těch za nejlepší film a režii. Scorsesemu se tak jeho 40leté čekání konečně vyplatilo.

Nejlepší herečkou se stala Helen Mirren (51) za roli britské královny Alžběty II. ve filmu Královna. Nejlepším hercem je Forest Whitaker (46) za roli afrického diktátora ve filmu Poslední skotský král.

O čem je film roku?
Skrytá identita je kriminální drama o boji bostonské policie s mafií. Každý z táborů pošle svého agenta, aby se vetřel mezi nepřátele. Je jen otázkou času, kdy se to provalí. Hlavní role: Jack Nicholson šéf podsvětí, vzdělaný a úžasně vtipný muž, ale i brutální nepřítel (při vyprávění o Johnu Lennonovi si třeba hraje s krvavou rukou jedné oběti v sáčku). Leonardo DiCaprio policista, který má tajně proniknout do podsvětí. Matt Damon člen mafie vyslaný k policii. Oba mají společnou milenku.

Další vítězové:

● Nejlepší animovaný film: Happy Feet
● Kamera: Faunův labyrint (kameraman Guillermo Navarro)
● Původní scénář: Malá Miss Sunshine (Michael Arndt)
● Scénář podle předlohy: Skrytá identita (William Monahan)
● Výprava a dekorace: Faunův labyrint
● Kostýmy: Marie Antoinetta
● Masky: Faunův labyrint
● Střih: Skrytá identita
● Hudba: Babel
● Nejlepší píseň: Nepříjemná pravda (I Need to Wake Up)
● Zvuk: Dreamgirls
● Zvukové efekty: Dopisy z Iwodžimy
● Vizuální efekty: Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
● Celovečerní dokument: Nepříjemná pravda
● Čestný Oscar za celoživotní dílo: skladatel Ennio Morricone

Tyhle filmy prohrály

  • Babel: Filmová adaptace podobenství Starého zákona, kdy Bůh potrestal opovážlivost stavitelů babylonské věže zmatením jazyků. Hvězdy: Brad Pitt, Cate Blanchett.
  • Dopisy z Iwodžimy: Film o rozhodující bitvě 2. světové války na ostrově Iwodžima mezi Američany a Japonci pohledem Japonců.
  • Malá Miss Sunshine: Nekonvenční komedie o nevšední rodině. Hvězdy: Tony Collette, Alan Arkin.
  • Královna: Pohled do zákulisí královského paláce v době po tragické smrti princezny Diany. Hvězdy: Helen Mirren, Michael Sheen.

Hlášky večera:

● „Cikánka mi kdysi prorokovala, že úspěch přijde až po čtyřicítce. Dal si skutečně na čas.“ Čerstvá držitelka Oscara Helen Mirren.
● „Greg Kinnear strašně smrdí. Jak se jen trošku oteplí, tak se začne potit a nedá se s ním pracovat.“ Herec Steve Carell o kolegovi z filmu »Malá Miss Sunshine«.
● „Sedl jsem si do uličky, protože jsem potřeboval být co nejblíže záchodu.“ Herec Alan Arkin, který dostal Oscara za mužskou vedlejší roli ve filmu »Malá Miss Sunshine«.
● „Tati, vždyť je to strašně dlouhé. To bych si musela vzít knížku a baterku.“ Lily Mo Sheen (dcera Michaela Sheena) zůstala raději doma.
● „Zkontrolovals to dvakrát?“ Přes burácivý potlesk nevěřil režisér Martin Scorsese kolegovi Stevenu Spielbergovi, že se mu konečně podařilo proměnit nominaci na Oscara.
● „Děkuji Schwarzeneggerovi, že mě naučil, že slovo »nedokážu« nepatří do mého slovníku.“ Florian HenckelDonnersmarck, režisér nejlepšího zahraničního filmu »Životy těch druhých«.
● „Před oznámením nejlepšího animovaného filmu, bych ráda upozornila všechny »animáky«, že pro sošku si mohou jít pouze skuteční lidé.“ Moderátorka Ellen DeGeneres.

27.2.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.