Drsné natáčení Anděl Páně 2: Dvořák a Trojan 12 hodin v mrazu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drsné natáčení Anděl Páně 2: Dvořák a Trojan 12 hodin v mrazu!

Anděl Páně 2: Druhý díl o potížích anděla a čerta čekal na natočení 11 let po premiéře jedničky.
Anděl Páně 2: Druhý díl o potížích anděla a čerta čekal na natočení 11 let po premiéře jedničky. (Foto Aha! – Dana Kolářová a ČT)

Pekelná zima i andělský zázrak. To všechno je pohádka Anděl Páně 2. Režisér Jiří Strach (45) vystavil očistci čerta Jiřího Dvořáka (51) i anděla Ivana Trojana (54), nechal přestavět hrad a Jiřímu Bartoškovi (71) zařídil nebeské podmínky.

Zahrát si čerta Uriáše a anděla Petronela nebyla pro Dvořáka a Trojana zrovna procházka růžovým sadem. „Na Šumavě to bylo jedno z nejnáročnějších natáčení, jaký jsem kdy prožil. Tam jsme si to vyžrali,“ přiznal Trojan. „Šli jsme někam do kopců do sněhu, pořád okolo nás lítal dron. To bylo pro nás nejtěžší po tý fyzický stránce. Tam mi bylo ouvej,“ zavzpomínal na drsné mrazivé podmínky na zasněžených pláních Šumavy Dvořák.


To, co herci vnímali jako očistec, považoval ale režisér za zázrak. „Na ten plac jsme přijeli ve čtyři ráno. Začalo sněžit, a když jsme odpoledně ve čtyři odjížděli, tak to začalo tát. Dostal jsem přesně dvanáct hodin na to, abych mohl natočit tu nádhernou Šumavu,“ svěřil Strach, který zázraky dělal i na hradě Ledeč nad Sázavou.
Tam natáčeli celý měsíc. Na horním nádvoří vybudovali filmaři kašnu a v obloucích vznikly krámky, cukrárna, apatyka. A nejen to, dokonce i celý dům. V interiérech hradu se ale netočilo. Štáb je využil jako kostymérnu a maskérnu. Záběry z ulic města pak vznikly v českém Krumlově.

Pro božského Barťáka všechno
Jako opravdový Bůh se mohl během natáčení cítit Jiří Bartoška. Protože bylo pohádkové nebe dotvářené počítačem, vzniklo v ateliérech kvůli jeho roli provizorní nebe s modrým pozadím, na kterém se klíčovalo to finální v počítači.

Smrtelná sázka
V Českém Krumlově, kde se procházel i pohádkový anděl s čertem, se k domu číslo 9 na náměstí Svornosti traduje andělská pověst. Kdysi tu byl hostinec U Anděla, kde bývalo velmi veselo. Jednou se tam dva muži vsadili o koupenou jalovičku, kdo z nich nejdříve vypije dva džbery piva. Ten, který sázku vyhrál, se z výhry ale dlouho neradoval. V noci se mu udělalo nevolno a zemřel. Nebožtík se pak zjevoval hostinskému a vyčítal, proč mu sázku nevymluvil.

Rozveselovací písnička Uriáše a Petronela:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.