Bartoška zahájil výstavu vtipů Vladimíra Jiránka (†74): Propařil jsme s ním spoustu nocí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bartoška zahájil výstavu vtipů Vladimíra Jiránka (†74): Propařil jsme s ním spoustu nocí!

Herec bydlel ve stejné ulici jako ilustrátor.
Herec bydlel ve stejné ulici jako ilustrátor. (Foto Aha! – Jan Tůma, Michal Protivanský, ara)

Dosud neznámé kreslené vtipy Vladimíra Jiránka (†74) z filmového prostředí jsou k vidění na karlovarském festivalu! Přišel se na ně podívat i Jiří Bartoška (71).

„S Vladimírem Jiránkem jsme byli dlouhé roky sousedé, bydlel také v Pařížské ulici jako já. A musím přiznat, že jsme toho spolu hodně po večerech a nocích vypili. Byl to skvělý člověk,“ svěřil Aha! festivalový prezident.

A přitom poukázal na jeden z vtipů, který je na výstavě k vidění. „Nakreslil ho někdy v polovině devadesát let. Jsem na něm já, ještě s dlouhými vlasy a s brýlemi na čele – a říkám jednomu z kolemjdoucích: Film končí, že jo, ale sponzoring má velkou budoucnost,“ smál se i po letech prezident festivalu. „Vladimír tady chybí! Byl to geniální člověk,“ doplnil.

Letos by slavil 80

Výstava Jiránek a film, kterou ke kreslířovým nedožitým 80. narozeninám zorganizoval týdeník Reflex, s nímž ilustrátor mnoho let spolupracoval, je k vidění v patře nad kavárnou karlovarského hotelu Thermal.

Tátá králíků a nešiků

Filmařině se Jiránek věnoval přes deset let, ať už jako výtvarník, scenárista nebo režisér krátkých animovaných filmů. Největší popularity sí získaly jeho večerníčky Bob a Bobek, králíci z klobouku či Pat a Mat (A je to).

 Jiří Bartoška vzpomíná na Vladimíra Jiránka

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.