Milost pro Kajínka: Vše o mordu za který sedí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Milost pro Kajínka: Vše o mordu za který sedí!

Kajínek se může zbavit odsouzení na doživotí..
Kajínek se může zbavit odsouzení na doživotí.. (Foto archiv Evy Jandové, ara)

Po dvou dekádách ve vězení se Jiří Kajínek (56) dostane na svobodu. Milost pro něj chce prezident Miloš Zeman (72) podepsat po návratu z Číny. Případ nájemné vraždy podnikatele Štefana Jandy (†27) od počátku provázejí nejasnosti.

Odsouzen na doživotí byl Kajínek roku 1998 za nájemnou vraždu podnikatele Jandy a člena jeho ochranky Juliána Pokoše (†30), jeho bratr Vojtěch (49) byl zraněn, ale přežil.

Hospodu prodal levně
Celý příběh začal v hospodě Na křižovatce v Kozolupech na Plzeňsku. Zavražděný Janda ji v roce 1991 získal v dražbě a pak prodal plzeňskému podnikateli Antonínu Vlasákovi. Prý pod cenou, aby nemusel platit vysoké daně. Zbytek chtěl po Vlasákovi načerno. Když se k vyplacení tří milionů nový hospodský neměl, začal ho vydírat. Vydírání měli krýt i plzeňští policisté, kterým ho Antonín Vlasák opakovaně a vždy neúspěšně hlásil. Když Janda nechal zmlátit Vlasákova syna a tvrdil, že je díky kontaktům na policisty nedotknutelný, obrátil se prý podnikatel na Kajínka. Dal mu 100 tisíc za to, že Jandu trochu »vystraší«. Kajínek to měl vzít příliš »poctivě« a podnikatele spolu s ochráncem zastřelit. Přežil jen Vojtěch Pokoš, jenž Kajínka u soudu usvědčil jako vraha.

Obvinili i vyšetřovatele
Na Jandu kvůli jeho vyděračským praktikám chystal zátah policista Jiří Kreuzer. Byl pátek 28. května 1993 a Kreuzerův nadřízený Ladislav Kadeřábek mu řekl, ať to nechá na pondělí, že v pátek odpoledne už nikdo nedělá. Jenže pondělí se už Janda nedožil, v neděli 30. května po osmé hodině večerní byl zavražděn. Jel na schůzku, která se měla odehrát u serpentin pod plzeňskou věznicí Bory. V křoví u cesty měl sedět policista, který by ho »jistil«. Kdo to byl, je otázkou. Vše ale dopadlo jinak, pachatel vypálil a na místě zůstali mrtví.
Antonín Vlasák, který si měl Kajínka najmout, dostal rok a čtyři měsíce vězení. Na lavici obžalovaných nakonec skončil za ovlivňování svědků i policista Kreuzer, obvinění byl ale po letech zproštěn.



Kdo byl Štefan Janda
Vášnivý boxer, kterého ho uchvátila kulturistika. Díky své hřmotné postavě si přivydělával jako vyhazovač na plzeňských diskotékách. Tehdy si také udělal známé u policie, na některá lukrativnější místa ho dokonce dosadila StB. Po revoluci se stal majitelem několika fitness center. Mezi jeho činnosti ale měla patřit i lichva, nebo vymáhání dluhů. Podle policisty Jiřího Kreuzera ho měli krýt někteří členové policejního sboru.

Vraždili policisté, řekl u soudu svědek
Když v roce 2005 plzeňský soud jednal o možné obnově procesu s Jiřím Kajínkem, zazněla tam nová svědectví. „Podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše před dvanácti lety nezavraždil Jiří Kajínek, ale plzeňští policisté! Z policajtů se stali vrazi, protože jim podnikatelé, které chránili, přerostli přes hlavu,“ řekl tehdy František Schreyer (60). Svěřil se mu s tím prý Vojtěch Pokoš, který za vraha označil právě Kajínka. Soud ale ani kvůli této výpovědi případ znovu neotevřel.

Doživotí kvůli posudku?
Doživotí je nejpřísnější trest, soudy k němu přistupují tehdy, kdy nepřipadá v úvahu, že by mohli být pachatelé znovu začleněni do společnosti. A to zkoumají psychologové a psychiatři ve znaleckých posudcích. „První vyzněl v (Kajínkův, pozn. red.) prospěch, že je napravitelný. Druhý posudek byl od prvního opsaný až na konec – ten vyzněl, že je nenapravitelný a nesmí mezi lidi. A tak šel na doživotí,“ řekl k tomu bývalý policista Jiří Kreuzer v roce 2010.

Advokátka Klára Slámová:
Milost je zadostiučinění

Z kriminálu se snažila roky Jiřího Kajínka »vysekat« advokátka Klára Slámová s kolegou Koljou Kubíčkem. Marně... Co říká na prezidentskou milost?

„Je tomu téměř 11 let, co jsem v rámci jednoho rozhovoru řekla, že doufám, že Jiří Kajínek jednou vyjde ven jako svobodný člověk. Teď se ten okamžik reálně přiblížil. Po letech snah několika advokátů i ministrů o otevření případu, kdy poslední možností byla již jen prezidentská milost, na což jsme opakovaně upozorňovali, se konečně stalo to, v co jsme dlouho doufali,“ říká s tím, že se těší, až uvidí Kajínka bez pout: „Až konečně po letech pocítí to, co téměř každý z nás prožívá denně, svobodu. Mrzí mne jen, že se toho nedožil můj kolega, Kolja Kubíček.“

Ohlídá ho soud, který mu dal doživotí

Z trestního řádu vyplývá, že pokud byl »trest nebo jeho zbytek při udělení milosti prominut jen pod stanovenými podmínkami, plnění podmínek a převýchovu odsouzeného sleduje soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni«. Právě Krajský soud v Plzni mu v roce 1998 uložil doživotní trest.
Mluvčí soudu David Ungr uvedl, že rozhodnutí o udělení milosti ještě nebylo vydáno, a nemá tedy co komentovat. V obecné rovině ale dodal: „Podmínky bychom neukládali my, pouze bychom kontrolovali, zda jsou plněny podmínky, jež byly stanoveny v případné milosti.“

Politologové:
Zeman zakrývá problémy Babiše

„Načasování je jednoznačně spojené s tím, že místo aby se teď řešil problém pana ministra financí, tak se bude řešit pan Kajínek. Povede to k rozmělnění pozornosti a odvedení pozornosti od toho, co je naprosto podstatné,“ řekl Lebeda.

Politoložka Vladimíra Dvořáková míní, že milost souvisí s prezidentskými volbami: „Kajínek má všechny rysy romantizujícího vyprávění, na kterém prezident může získat další okruhy voličů, které se o politické otázky nezajímají.“

Příznivci Kajínka:
Radujeme se a pomůžeme

Milost pro Jiřího Kajínka nadchla jeho příznivce. Patří k nim i Magdalena Vinšová, Stanislav Strejcovský, Alice a Slávek Nenadálovi. V jeho boji za svobodu ho podporují již přes 20 let. Teď se radují a slibují pomoc.

„Nemůžu se z toho vzpamatovat. I když panu prezidentovi věřím, stále mám obavy, že se může něco stát,“ prozradila včera Vinšová. Nepropadá přílišnému optimismu. „Ne každý má radost. Jsou i lidé, kteří by se ho mohli snažit vyprovokovat k něčemu, co by ho zase vrátilo zpátky,“ vysvětluje důvod.
Všichni jsou připraveni Kajínka v návratu do života podpořit. „Určitě nebude snadné zorientovat se, zařídit si zdravotní, sociálku, velmi snadno dnes může člověk spadnout do dluhových pastí a tak dále. Jsme připraveni mu poskytnout maximální pomoc a doufáme, že toho využije,“ dodávají Alice a Slávek Nenadálovi.


Video - Robert Pelikán o milosti pro Kajínka:




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.