PROSTŘENO: Tvarohovo-smetanové pokušení s ovocem podle Hany Jiroutové

Od zkušené Heleny z Vysokého Mýta všichni čekají v kuchyni téměř profesionální výkon. Nezklame? Byt svědčí o tom, že estetice věnuje milovnice módy a majitelka obchodu s textilem velkou pozornost. Svoji večeři Helena určitě neodflákne, ale zaplatí za to časovým skluzem.
Tvarohovo-smetanové pokušení s ovocem podle Hany Jiroutové
Potřebujete:
1 měkký tvaroh • 1 zakysaná smetana • 200 g moučkového cukru • 1 mléčná čokoláda na vaření • 80 g másla • 100 ml mléka • čerstvé maliny (popř. jiné ovoce vhodné k tepelné úpravě)
Postup:
Smícháme tvaroh a zakysanou smetanu, přidáme dle chuti moučkový cukr – zde lehce šetříme – dezert nemá být přeslazený, spíše nakyslý. Rozehřejeme čokoládu na vaření, přidáme máslo a mléko (1,5 % tuku), aby čokoláda opět neztuhla.
Měla by zůstat vláčná jako krém. Necháme vychladnout. Pak v malém hrnci povaříme maliny s cukrem – množství cukru dle chuti, má to být sladké. Do pohárku, sklenice či misky dáme vrstvu tvarohu se smetanou, další vrstvu tvoří čokoláda, potom opět tvaroh se smetanou. Necháme vychladnout v lednici. Před podáváním doděláme poslední vrstvu a tu tvoří maliny. Můžeme dozdobit čerstvým lístkem máty.