Sladké dobroty: Makové buchty podle Kristiny Barákové
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Makové buchty podle Kristiny Barákové
Potřebujete
500 g hladké a polohrubé mouky (1:1) • 250 ml mléka • 30 g kvasnic • 50 g cukru • 2 žloutky • 150 g hery
Na náplň:
250 g máku • 500 ml mléka • 100 g cukru • 2 hrsti strouhaného perníku • citronovou kůru
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho hodinu kynout. Mezi tím si jemně umeleme mák, vysypeme ho do vřelého mléka a podusíme. Když mák s mlékem začne houstnout, musíme často míchat, aby se nepřipálil.
Ještě teplý osladíme cukrem a přidáme strouhaný perník a okořeníme citronovou kůrou. Necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na kousky, poklademe je makovou náplní a tvoříme buchty, které klademe do pekáče. Pečeme nejprve při 200 ºC asi 10 minut, pak teplotu snížíme na 150 ºC a pečeme 30 až 45 minut.