PROSTŘENO: Masovo-zeleninový gril podle Josefa Štěpka

První hostitel nevěří svým očím, sejde se převážně mužská společnost. Připravil tři bohaté chody. Mixgril z masa a zeleniny nemá vyváženou úroveň. Povedlo se vepřové i mleté bulharské karbanátky, brambory pečené na másle chutnaly též dobře. Vyšlo i počasí, které budí dojem letní grilovačky.
Masovo-zeleninový gril podle Josefa Štěpka
Potřebujete:
500 g kuřecího masa • 500 g vepřové krkovičky • 1 vepřová panenka • 300 g mletého hovězího masa • 300 g mletého vepřového masa • 3 barevné papriky • 1 menší lilek • 1 malá cibule • sůl, pepř • 1 polévková lžíce koření čubrica • 1 polévková lžíce saturejky • 1 lžíce oleje • 1 lžíce grilovacího koření • 1 lžička balsamikového octa • 8 větších brambor • 1 kostka másla
Postup:Maso naporcujeme na plátky, osolíme, opepříme, přidáme trošku oleje a necháme v ledničce odležet.
Smícháme dohromady mleté hovězí s vepřovým, osolíme, opepříme, přidáme saturejku, bulharskou čubricu, najemno nakrájenou cibulku, olivový olej, pořádně promícháme rukama, zapracujeme vše dohromady, uděláme placičky a dáme je na chvíli do ledničky.
Připravíme si zeleninu: Očistíme papriku, nakrájíme ji na silnější plátky, osolíme, opepříme, pokapeme balsamikovým octem. Oloupeme lilek, nakrájíme ho na plátky, osolíme a necháme 10 minut „vypotit“ na utěrce nebo kuchyňském papíru. Poté vysušíme a posypeme grilovacím kořením.
Vše grilujeme na středním žáru na grilu asi pět minut z obou stran.
Očistíme si brambory, nakrájíme je na měsíčky, osolíme, naskládáme na plech, přidáme celé rozčtvrcené máslo a pečeme při 170 stupních C asi 40 minut jako přílohu k masu.