Sladké dobroty: Makový zakuklenec podle Kateřiny Gajové

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Makový zakuklenec podle Kateřiny Gajové
Potřebujete
150 g špaldové celozrnné mouky • 100 g pohankové mouky • 4 lžíce oleje • 2 lžíce citronové šťávy • 1 sklenici hruškových povidel • 1 šálek mletého bílého máku • několik sušených švestek • strouhanku nebo polentu • mletou skořici • badyán • 2 lžíce rumu
Postup:
Smícháme obě mouky s olejem, citronovou šťávou a trochou vody a uhněteme hladké těsto. Dáme ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Poté z něj vyválíme dva tenké pláty. Mák povaříme s povidly a kořením, můžeme přisladit medem a podle potřeby přidat vodu, aby vznikla hustá náplň. Vmícháme kousky švestek. Pláty posypeme strouhankou nebo polentou, potřeme bohatě náplní a zavineme. Hřbet propíchneme nožem a dáme péct na 30 minut při 180 °C.