Rady Petra Havlíčka: Tip na správné sacharidy
Spousta lidí právě v obavě před ztloustnutím nejí přílohy, ať rýži, brambory, těstoviny. A pak se nacpou sladkostmi. Člověk by si měl vybírat takový typ sacharidů, kterým se říká komplexní nebo sacharidy s nízkým glykemickým indexem.
A měl by ještě správně zvážit porci, aby sacharidů v jídle nebylo moc ani málo. Jde také o to vybírat si potraviny, které nejsou zásadně dotčeny technologickým zpracováním. To znamená opouštět módní pseudoracionální výrobky typu cornflakes, různé čokoládové, cereální kuličky, protože to jsou potraviny s vysokým glykemickým indexem. Sacharidy, které se v našem těle chovají správně, jsou ty, které mají vyšší obsah vlákniny a zpracovatel na ně příliš nesahá.
Tip Petra Havlíčka:
Takže, když cereálie, tak například vločky. A nedělat z nich módní extrudované výrobky, které jsou sice chutnější, ale našemu tělu nějak zásadně neprospívají. To je paradox některých pufovaných chlebíčků, které se prodávají jako racionální strava. Ony některé z nich vůbec racionální a zdravou stravou nejsou. Hodí se ve chvíli, kdy jste na túře nebo jedete na kole, sportujete. Tehdy mohou sloužit jako občerstvení. Ale rozhodně by to nemělo být něco, čím se cpeme celý den.
Další tipy na sacharidovou dietu najdete ZDE >>>