Nejlepší vánoční cukroví 2012: Hradecké mandlové cukroví podle Jany Kučerové

Už vaši rodinu omrzely pořád dokola se opakující druhy vánočního cukroví? Překvapte jim letos překvapení a inspirujte se recepty čtenářů magazínu Aha! + TV.
Potřebujete:
300 g hladké mouky • 100 g moučkového cukru • 1 vanilkový cukr • špetku soli • 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry • 200 g měkkého másla • 1 vejce
Na krém:
1 plechovku zkaramelizovaného mléka Karamelo • 250 g změklého másla
Na ozdobu:
1 slazené kondenzované mléko • mandlové lupínky
Postup:
V misce smícháme sypké suroviny včetně citronové kůry, přidáme vejce, máslo a vypracujeme těsto, které dáme na hodinu odpočinout do lednice. Poté z těsta vyválíme plát cca 3mm silný a rádýlkem rozkrájíme na čtverečky nebo obdélníčky, které přeneseme na plechy s pečicím papírem. Polovinu potřeme kondenzovaným mlékem, posypeme mandlovými lupínky a vše dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C dorůžova. Máslo vyšleháme, po lžících přidáme zkaramelizované mléko, šleháme, až vznikne hladký krém, který dáme do sáčku s ozdobnou trubičkou. Po upečení necháme čtverečky vychladnout, na nezdobené stříkáme pusinky krému, přiklopíme zdobenými a lehce přitlačíme. Necháme alespoň týden rozležet.