Nejlepší vánoční cukroví 2012: Štafetky podle Jany Kučerové

Už vaši rodinu omrzely pořád dokola se opakující druhy vánočního cukroví? Překvapte jim letos překvapení a inspirujte se recepty čtenářů magazínu Aha! + TV.
Potřebujete:
240 g bílků • 140 g cukru krupice • 35 g mletého kokosu • 35 g jemně strouhaných ořechů • 70 g hladké mouky
Na krém:
½ plechovky kondenzovaného mléka Karamelo • 125 g másla • 2 lžičky silné rozpustné kávy
Na polevu:
100 g čokolády na vaření • 50 g másla
Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem do husté pěny, lehce do ní vmícháme směs kokosu, ořechů a mouky. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem do tvaru obdélníku a v troubě vyhřáté na 170 °C ji upečeme do růžova. Ještě vlažný plát rozkrojíme podélně na čtyři pruhy (nesmí vychladnout, jinak ztvrdne!). Vždy dva pruhy slepíme kávovým krémem a necháme v chladu ztuhnout. Krém připravíme tak, že do kondenzovaného mléka přilijeme trochu silné instantní kávy a vyšleháme s měkkým máslem do krému. Po ztuhnutí pláty nakrájíme ostrým nožem na malé obdélníčky o šíři cca 1,5 cm, které na obou koncích namáčíme v čokoládové polevě. Tu připravíme z čokolády a másla ve vodní lázni. Štafetky necháme v chladu ztuhnout.