Nejlepší vánoční cukroví 2012: Perníková chaloupka podle Ivany Bartuškové

Už vaši rodinu omrzely pořád dokola se opakující druhy vánočního cukroví? Překvapte jim letos překvapení a inspirujte se recepty čtenářů magazínu Aha! + TV.
Potřebujete:
650 g hladké mouky • 250 g cukru moučka • 100 g medu • 100 g másla • 4 žloutky • 2 lžičky sody • 4 lžíce mléka • 2 lžíce koření do perníku • 2 lžíce kakaa • 1 vejce na potření
Na polevu:
1 bílek • 160g – 200 g moučkového cukru • citronovou šťávu
Postup:
Všechny suroviny na těsto zpracujeme, hladké těsto zabalíme do koule a dáme do druhého dne odležet do lednice. Z papíru si vystříháme jednotlivé tvary potřebné na chaloupku. Nezapomeneme na podložku – chaloupka na ní vypadá lépe. Těsto vyválíme asi 5mm a vykrájíme tvary 4krát stěny, 2krát díl střechy, 4krát komín, 2krát stromeček a jednu podložku. Můžeme vykrojit i různá zvířátka. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dorůžova. Necháme vychladnout. Z předepsaných surovin uděláme polevu, kterou nejdříve namalujeme boční stěny, pak střechu a vše necháme zaschnout. Potom stěny připneme pomocí párátek k perníkové podložce, pak připevníme střechu a nakonec komín a stromeček. Všechno je přichyceno párátky, pěkně to drží a nerozjíždí se. Dozdobíme střechu a okolí chaloupky a je hotovo.