Sladké dobroty: Mandlová bábovka s karamelovou polevou podle Hany Svatuškové

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Mandlová bábovka s karamelovou polevou podle Hany Svatuškové
Potřebujete
3 vejce • 1 hrnek cukru • 2 ½ hrnku hladké mouky • ½ hrnku mléka • 180 g zakysané smetany • ½ prášku do pečiva • špetku mletého kardamomu • 1 hrst nahrubo nasekaných loupaných mandlí • máslo a mouku na formu
Na polevu:
180 g moučkového cukru • mléko • hořkou čokoládu
Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kardamomem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a nasekané mandle. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 až 45 minut. Necháme vychladnout a připravíme si polevu.
Třetinu moučkového cukru pomalu zahříváme za stálého míchání, až se zbarví do zlatohněda a příjemně voní. Poté po lžících přidáme mléko (cca 3 lžíce) a povaříme za stálého míchání, horký karamel vlijeme do zbylého cukru a vymícháme hladkou polevu, až je zcela lesklá. Tou polijeme bábovku. Hořkou čokoládu rozpustíme a pocákáme jí ještě polevu. Necháme ztuhnout.