Rodiče nechali v Thajsku postižené dítě! Nechtěli se o něj starat... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rodiče nechali v Thajsku postižené dítě! Nechtěli se o něj starat...

Nemocný chlapec zůstal náhradní matce, která se o něj hodlá starat.
Nemocný chlapec zůstal náhradní matce, která se o něj hodlá starat. (EPA)

Aktivisté v oblasti náhradního rodičovství apelují na jasnější pravidla v reakci na protesty, které po celém světě vyvolal případ náhradní matky v Thajsku. Té zůstal v péči syn s Downovým syndromem, když si ho jeho australští rodiče údajně odmítli vzít - a odvezli si pouze jeho zdravou sestru-dvojče. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Celý případ je ale zahalen řadou nejasností. Australští rodiče totiž v místních médiích prohlásili, že o existenci postiženého syna vůbec nevěděli. "V porodnici jsme viděli několik lidí. Netušili jsme, kdo je náhradní matka, bylo to velmi chaotické. Byla tam jazyková bariéra," řekli Australané.

Australský pár žijící v Perthu si přitom postěžoval na agenturu, která náhradní mateřství zprostředkovávala. Podle Australanů byly kontakty s agenturou "traumatizující". Nedávno se prý Australané dozvěděli, že agentura již neexistuje.

Thajská náhradní matka, která slíbila chlapce jménem Gammy vychovávat jako své vlastní dítě, nicméně tvrdí, že australský otec "přišel do porodnice pro děvčátko, ale na Gammyho se ani nepodíval a nepochoval ho", ačkoli děti ležely vedle sebe.

Thajka dostala od australského páru, jehož jméno zprávy neuvádějí, 15 000 dolarů (přes 300 000 Kč) za to, že donosí a porodí jejich dítě. Lékaři jí do těla vložili oplodněná vajíčka australského páru, z nichž se začala vyvíjet dvojčata. Pak ale lékaři zjistili, že jedno z nich trpí Downovým syndromem.

Thajka uvedla, že zprostředkovatelská agentura o nemoci dítěte věděla již ve čtvrtém či pátém měsíci jejího těhotenství, ale informovala ji až v sedmém měsíci. Tehdy jí prý agentura a lékaři navrhli, aby podstoupila potrat, což ona s ohledem na svou buddhistickou víru odmítla.

Případ vyvolal obavy, že by Austrálie mohla zakázat mezinárodní náhradní mateřství. Chlapec Gammy nyní potřebuje nákladnou zdravotní péči včetně operace srdce. On-line kampaň na podporu thajské náhradní matky už vybrala 185 000 dolarů (asi 3,7 milionu Kč) na Gammyho léčbu. Australský ministr pro přistěhovalectví Scott Morrison navíc dnes řekl, že by "dítě mohlo získat australské občanství". To by mu zajistilo bezplatnou zdravotní péči v Austrálii, napsala agentura AP.

Australský premiér Tony Abbott celý případ označil za "nesmírně smutný příběh", který podle jeho slov dokazuje nástrahy číhající v tomto druhu podnikání.

V Austrálii je nelegální zaplatit náhradní matce, aby donosila něčí dítě. Proto musejí páry buď najít ženu, která bude souhlasit s tím, že krom hrazení zdravotních nákladů nedostane nic, anebo musejí zamířit za hranice. Podle dostupných údajů ročně asi 400 až 500 australských párů míří do Indie, Thajska, USA a dalších zemí, aby zaplatily náhradním matkám donošení dítěte.

Přečtěte si
gabcakovamatinka
5. 8. 2014 • 17:35

Vy byste postižené házeli rovnou do plynu!! Buh ví jak to bylo i přes diagnostiku se muže stát, že se vada neodhalí ještě v děloze. Biologický rodiče - hnus fialovej! Byl to jejich ,,genetickej materiál,, co byl na houby a teďka dávají ruce pryč! Dělat potrat když jsou v děloze dva plody? Lidé se hrají na pána boha!

sakajeva
5. 8. 2014 • 10:31

Náhradní matka měla zábrany jít na potrat kvůli víře, ale dělat náhradní matku jí problém nedělalo. Kdyby totiž šla na potrat, nejspíš by přišla i o zdravé dítě a bylo by po výdělku. Možná je to chudá žena a třeba má i vlastní děti, pro které potřebuje peníze, ale musela přece počítat s tím, že biologičtí rodiče si dítě s Downem nevezmou. Tak teď vydělává alespoň na světové popularitě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.