Dědeček (91) přinesl na policii v taštičce granát. Prý mu zbyl z války... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dědeček (91) přinesl na policii v taštičce granát. Prý mu zbyl z války...

Granát prý dostal od britského důstojníka. (ilustrační foto)
Granát prý dostal od britského důstojníka. (ilustrační foto) (Aha! - Ondřej Požár, ara)

Zkorodovaný ruční obranný granát s funkční roznětkou přinesl na policii v Plzeňském kraji jedenadevadesátiletý muž. Využil takzvané zbraňové amnestie. Z dosavadních dat vyplývá, že díky ní různé zbraně odevzdalo od 1. července 23 lidí. Senior policistům řekl, že granát dostal v posledním roce 2. světové války od britského vojáka.

"Muž vyndal granát ze své příruční tašky, takzvané ledvinky. Jeho památku na válečné období, která měla funkční roznětku, zajistili pyrotechnici a bezpečně převezli k likvidaci," uvedla dnes policejní mluvčí Jana Tomková. Podle ní i policisté, kteří se danou problematikou dnes a denně zabývají, byli případem překvapeni. Muž granát přinesl na plzeňský odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Podle Tomkové takto nebezpečné válečné upomínky v Plzeňském kraji stále zůstávají. Policisté už zaznamenali případy, kdy je nálezce donesl přímo na policejní služebnu nebo na obecní úřad. V případě, že člověk nalezne takový nebezpečný předmět, měl by ale podle policie ihned volat na linku 158. "Důležité je předmětu se nedotýkat a nijak s ním nemanipulovat," uvedla Tomková.

Legalizaci zbraní umožnila novela příslušného zákona, která od 1. července umožňuje mimo jiné zlegalizovat zbraně, jejich hlavní části nebo střelivo. Odevzdány byly čtyři zbraně kategorie A, tedy granát, vojenské pušky a noktovizory, 41 kusů střeliva a nábojů a osmnáct zbraní jiných kategorií," uvedla Tomková.

 

 

 

Přečtěte si
prroud
15. 7. 2014 • 10:26

Neudelal dobre,jeste by se mu mohl hodne hodit........... zlodeji a vlastizradci maji policii a vojsko,poctivy lidi jen holy ruce...........nikomu to neni divny??!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.