Zákaz kouření v autě? Bude možná i u nás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zákaz kouření v autě? Bude možná i u nás!

 (Profimedia.cz)

BERLÍN – V Německu se už připravuje zákaz kouření při řízení auta. A podobného zákona se možná dočkáme i my!

Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se už na tohle opatření ptal německých kolegů. „Uvidíme, jak bude zákon v Německu fungovat v praxi. Pak se tím budu zabývat,“ slíbil Rath.

Důvod, proč Němci chtějí zakázat kouřit v autech? Kouř je totiž v malém prostoru mnohem hustší, a tím i nebezpečnější než na jiných místech. A škodí i spolucestujícím, hlavně dětem. V Německu umírá ročně 60 kojenců a 3300 nekuřáků na následky pasivního kouření. Tisíce dětí trpí kvůli kouření svých rodičů těžkou formou astmatu a samy se pak často stávají závislými na nikotinu. „Naše ministerstvo si teď nechává vypracovávat studii. A podle té určíme naši protikuřáckou strategii,“ sdělil deníku Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Kromě toho, že kouření v autech škodí zdraví, představuje podle německých odborníků i bezpečnostní riziko. „V první novele silničního zákona zákaz kouření v autě nebude, v dalších novelách se ale diskusi o tom nebráníme,“ řekl deníku Aha! mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Škodlivá koncentrace látek v autě, v němž se kouří, je 30x vyšší, než je povolený limit zatížení ovzduší popílkem. A to i když je okénko auta pootevřené. Němci navíc uvažují i o tom, že zakáží kouření na všech místech, kde jsou děti – tedy třeba i bytech.

Kouření v Česku

● Kouří asi 2,3 milionu lidí.
● Na následky kouření denně zemře v průměru 50 lidí
● Tabáku holduje více než čtvrtina populace nad 18 let, u mladých lidí mezi 15 až 18 lety dokonce až polovina.
● Počet mladistvých kuřáků se podle expertů stále zvyšuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.