Ženě, která porodila v koupelně a dítě nechala zemřít, soud zrušil trest | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ženě, která porodila v koupelně a dítě nechala zemřít, soud zrušil trest

Matka porodila živé dítě, ale nechala ho zemřít. (ilustrační foto)
Matka porodila živé dítě, ale nechala ho zemřít. (ilustrační foto) (scom)

Ústavní soud zrušil verdikt nad matkou z Liberce, jež podle obžaloby zavraždila novorozeně. Měla si za to odpykat deset let ve vězení. Případ teď musí znovu projednat liberecká pobočka krajského soudu. Existuje prý příliš mnoho pochybností, než aby bylo možné konstatovat, že matka jednala úmyslně a při jasném vědomí.

Obžaloba tvrdila, že matka dítě nezjištěným způsobem udusila. Soud v Liberci ji potrestal třemi lety vězení s podmíněným odkladem, a to za vraždu novorozeného dítěte matkou, což je specifická právní kvalifikace s mírnějším postihem. Vrchní soud v Praze ale trest přeměnil na deset let nepodmíněně za vraždu.

Žena ve stížnosti tvrdila, že v kauze chybí důkazy a soudci ji potrestali na základě vlastních úvah. Znalecký posudek byl prý nejednoznačný a nepodařilo se objasnit okolnosti, za kterých dítě zemřelo. Poukázala na zásadu, která velí rozhodnout v pochybnostech ve prospěch obžalované.

Čin se stal 16. června 2009. Žena tehdy žila ve společné domácnosti se svým přítelem a jejich tehdy asi dvouletým synem. Porodila v noci mezi 02:00 a 03:00 v koupelně garsoniéry. Partnera zavolala, až když dítě bylo na světě, aby přestřihl pupeční šňůru. Řekla mu, že se dítě nehýbe, že je mrtvé. Odmítla, aby zavolal záchrannou službu.

Záchranáře zavolal až druhý den otec přítele. Lékař v koupelně našel mrtvé tělíčko. O události informoval policii.

Žena se hájila tím, že o těhotenství dlouho nevěděla, porod byl proto dosti překvapivý. Jednala prý v rozrušení a dítěti podle svých slov rozhodně vědomě neublížila. Lékaři však navzdory jejímu tvrzení zjistili, že dítě se narodilo živé.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.