Radikálové unesli v Sýrii 145 dětí: Chtějí jim vymýt mozky a udělat z nich sebevražedné atentátníky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Radikálové unesli v Sýrii 145 dětí: Chtějí jim vymýt mozky a udělat z nich sebevražedné atentátníky?!

Radikálová se nezastaví před ničím. Teď se jejich oběťmi staly děti.
Radikálová se nezastaví před ničím. Teď se jejich oběťmi staly děti. (reuters)

Islámští radikálové, kteří nyní bojují v severním Iráku, unesli v Sýrii 145 kurdských dětí. Informovala o tom dnes syrská exilová opozice. Rodiče se obávají, že islamisté vystaví děti intenzivnímu školení o islámu a připraví je na sebevražedné útoky.

Podle agentury ANSA byly děti uneseny mezi Halabem a Minbadžem na severu Sýrie 29. května, když se vracely ze školy, kde skládaly zkoušky. Únosci byli z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), což je skupina vyznávající ideologii Al-Káidy. Na severu Sýrie a Iráku chce ustavit chalífát. V rukou už má velkou část severovýchodních oblastí Sýrie a týden obsazuje sever Iráku.

Pěti dětem, které byly ve skupině, se podařilo uprchnout a po návratu domů řekly, že jim únosci dávali lekce o svaté válce proti nepřátelům boha a odpadlíkům. Rodiče zbylých rukojmích se bojí, že únosci děti připravují na sebevražedné operace.

Boje v Sýrii stále pokračují. Armádní vrtulníky podle dnešní zprávy Reuters bombardovaly uprchlický tábor u jordánské hranice a zabily přitom 20 lidí. Většina z nich byly ženy a děti. Na tábor prý spadly takzvané barelové bomby, tedy sudy naplněné výbušninami a střepinami. Sýrie je za používání této špatně zaměřitelné munice ve světě kritizována.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.