V Praze vykolejil vlak! Může za to vadná výhybka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Praze vykolejil vlak! Může za to vadná výhybka

Vykolejený vlak zkomplikoval dopravu na mezinárodní trati.
Vykolejený vlak zkomplikoval dopravu na mezinárodní trati. (: Alexander Malachovský)

PRAHA – O velkém štěstí mohou hovořit cestující vlaku EuroCity směřujícího do Varšavy. Včera dopoledne totiž vlak vykolejil kousek za libeňským tunelem v Praze. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. Ale vykolejená souprava zablokovala mezinárodní trať téměř na půl dne.

O velkém štěstí mohou hovořit cestující vlaku EuroCity směřujícího do Varšavy. Včera dopoledne totiž vlak vykolejil kousek za libeňským tunelem v Praze. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. Ale vykolejená souprava zablokovala mezinárodní trať téměř na půl dne.

Celkem pět vagonů a lokomotiva vykolejily za libeňským tunelem v Praze. Vlak neujel ani pět kilometrů na své cestě do Varšavy a skončil mimo koleje. „Zatím šetříme, zda se jednalo o selhání lidského faktoru, nebo o technickou závadu. Pravděpodobně šlo ale o technickou závadu. Provoz na trati byl přerušen,“ řekl Nedělnímu Aha! mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Vlak vyjel včera z hlavního nádraží krátce po desáté hodině ranní. Jeho jízda však skončila na výjezdu z libeňského tunelu ani ne za dvacet minut. Podle Českých drah měl vlak standardně připravenou vlakovou cestu a výhybka byla řádně nastavena. „Pro cestující jsme zajistili náhradní dopravu. Nikdo naštěstí nebyl zraněn, neboť vlak jel velmi nízkou rychlostí,“ uvedl k nehodě mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj. K nehodě došlo na místě, kde se trať směrem k hlavnímu nádraží sbíhá do jedné koleje, bylo proto nutno odklonit dopravu. „Spoje mířící na hlavní nádraží z východu a severu Čech byly vedeny odklonem přes Malešice a Vršovice,“ uvedl Ondrůj.

Jedna z vyšetřovacích hypotéz předpokládá, že příčinou nehody byla závada na výhybce. „Pravděpodobnou příčinou vykolejení vlaku byla technická závada: lom jazyka výhybky. Co ale bylo skutečnou příčinou, ukáže až vyšetřování,“ řekl Zdeněk Neusar z Drážní inspekce. Omezení na trati trvalo až do večerních hodin. Škoda na výhybce činí podle odhadů 50 tisíc korun. Trať byla přerušena také v Dolním Benešově na Opavsku, tam v pátek vykolejil motorový vlak se dvěma vozy, provoz byl obnoven včera. Technický stav trati dovoluje vlakům projíždět jen omezenou rychlostí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.