Ministryně práce chce zvýšit minimální mzdu o 500 korun: Kdo pracuje, nesmí být chudý… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Ministryně práce chce zvýšit minimální mzdu o 500 korun: Kdo pracuje, nesmí být chudý…

Michaela Marksová-Tominová, ministryně práce a soc. věcí
Michaela Marksová-Tominová, ministryně práce a soc. věcí (ČTK)

Pracujete na plný úvazek, ale příjmově se přesto topíte v chudobě? S tím chce nyní zatočit ministryně práce Michaela Marksová – Tominová (45, ČSSD). Od příštího roku chce zvýšit minimální mzdu o 500 korun.

„Minimální mzda v Česku je 8,5 tisíce, ale hranice chudoby je tady 9,6 tisíc,“ upozornila ministryně v nedělní diskuzi v České televizi. Ve vládě tak nyní hledá podporu návrhu, aby se od 1. 1. 2015 zvýšila minimální mzda alespoň o 500 korun.

Cíl? Deset tisíc!
Tato částka je přitom jen začátek. „Do roku 2018 má nová vláda v úmyslu zvýšit minimální mzdu do roku 2018 alespoň na 10 tisíc v dnešních cenách,“ uvedla ministryně. Dostává se tak do sporu se sněmovní opozicí. Pravicové ODS a TOP 09 totiž varují, že se zvýšením minimální mzdy zároveň zvýší i nezaměstnanost. Firmy si prý dražší zaměstnance nebudou moci dovolit.

Obavy nemá
Ministryně se ale s opozicí vůbec nepáře. „Pravice minimální mzdu v posledních letech zmrazila a nezaměstnanost přesto vyrostla na rekordních 625 000 nezaměstnaných. Že by můj návrh vedl ke zvýšení nezaměstnanosti se neobávám,“ napsala deníku Aha!

Proč chci zvýšit minimální mzdu?

Michaela Marksová – Tominová, Ministryně práce a soc. věcí
„Žádný člověk, který pracuje od pondělí do pátku 8 hodin denně, se nesmí ocitat pod hranicí chudoby. Pracovat se musí vyplatit a naše vláda nechce znevýhodňovat lidi, kteří si zaslouží adekvátní odměnu za svou práci. První zvýšení si představuji o částku 500 Kč. Teď záleží na odborech a zaměstnavatelích, budu se snažit oba partnery přesvědčit o svém návrhu.
Pro zaměstnavatele, kteří se chovají společensky zodpovědně , tento nárůst nepředstavuje problém. A takové zaměstnavatele my rozhodně chceme podporovat.“

Nejde jen o 500 Kč!
Lenka Kohoutová,ODS
 „Koho se minimální mzda vlastně týká? Zhruba 4 % pracujících, tedy asi 100 000 lidí, kteří vykonávají ve většině nekvalifikované práce, tedy především lidé, kteří jsou velmi těžce zaměstnatelní. Stejně tak za minimální mzdu pracují lidé se zdravotním postižením. Pětistovka se nemusí zdát až tak moc, ale pokud přičteme odvody, už jsme na částce 670 korun, což si každý zaměstnavatel spočítá...“

Jak je to v Evropě
Minimální mzdu má 21 zemí EU, od příštího roku se k nim přidá i Německo, kde bude činit více než 39 tisíc Kč za měsíc. Naopak žádnou minimální mzdu nemají stanovenu ve Švédsku, Finsku, Rakousku či Itálii. A ze srovnání podle amerického profesora Steva H Hankeho jednoznačně vyplývá, že minimální mzda vede k vyšší nezaměstnanosti. „Ve 21 zemích EU, které minimální mzdu mají, činí průměrná míra nezaměstnanosti 11,8 %. Zatímco v ostatních státech je to zhruba o třetinu méně – 7,9 %,“ uvádí Hanke.

Autor:  map,vlb

Přečtěte si
ferdinand6
8. 4. 2014 • 19:41

Fandím

babapsi
8. 4. 2014 • 11:39

VELKÝ SOUHLAS, TAK TO JE, a vidí to všichni, jen ti u vlády to nechtějí vidět! Asi je někde rozhodnuto,aby to vše šlo zu grunt a začal to opěvovaný havelveškernapravdaláska!

prroud
8. 4. 2014 • 08:27

smesny,co se chudoby tejka,to by se musela zatracene placnout pres kapsu,o peknejch par tisic,a ne pi ndat o petistovce!!! .Navic to zdaleka neni o penezich,ale o nezamestnanosti vlivem nesobestacnosti statu,celej system je v riti,nejdriv by se musel zrusit protektorat a zacit zpetne budovat stat.O tom ja je zanedbanej a znicenej narod a jeho soudrznost,povedomi,ani nemluve.V tomhle jsou penize az ty posledni!Jen absolutni debilove je cpou do popredi!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.