Rekordní odškodné! Filip (15) má poškozený mozek! Škola musí zaplatit 15 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rekordní odškodné! Filip (15) má poškozený mozek! Škola musí zaplatit 15 milionů!

Filip s maminkou u soudu.
Filip s maminkou u soudu. (: archiv, Martin Průša)

JINDŘICHŮV HRADEC – Celkem 15 milionů – tolik musí zaplatit Základní škola v jihočeském Cizkrajově na Jindřichohradecku rodině školáka, který se skoro utopil na školním výletě. Filip Němec (15) má kvůli nehodě velmi těžce poškozený mozek. O výši v České republice rekordního odškodnění rozhodl včera Okresní soud v Jindřichově Hradci.

Filip býval normálním veselým klukem s jedničkami. Až do chvíle, kdy jel v roce 2003 s třídou na školní výlet do Jemnice. Tam učitelé dovolili dětem, aby se vykoupaly v místní nádrži. Když se mělo jet domů, učitelky až podle přebývajícího batohu zjistily, že někdo chybí. Vrátily se k nádrži, kde byl pod vodou právě malý Filip.

„Byl tam minimálně deset, ale myslím si patnáct minut. Vytáhli ho, oživovali, pak ho záchranka odvezla do nemocnice. Stav byl kritický, všechno jsme překonali, ale bohužel Filípek bude navždy odkázán na cizí pomoc,“ svěřila se Aha! maminka Martina Němcová. Filip je nyní mentálně na úrovni batolete. Má poškozený mozek natolik, že není schopen mluvit, racionálně myslet, chodit, vyžaduje celodenní stálou péči a lékaři nedávají naděje na zlepšení stavu.

Několik měsíců po události byli kantoři ze školy za svou nedbalost odsouzeni a dostali podmínku. Rodina pak školu zažalovala a požadovala odškodnění. Až včera se Němcovi dočkali rozsudku, který není u nás běžný.

„Nečekali jsme to, jsme samozřejmě šťastní, ale jak se to vezme. Původně jsem škole jako mimosoudní vyrovnání nabízela deset milionů, ale odmítli to. Pokud se teď peněz dočkáme, chceme je věnovat na léčbu Filípka, byť lékaři jsou skeptičtí,“ říká maminka chlapce.

Němcovi by totiž Filipovi rádi zaplatili léčbu v zahraničí, konkrétně transplantaci kmenových buněk, které by alespoň trochu zlepšily funkci mozku.

„Mám za to, že výše odškodného je skutečně adekvátní tomu, o jaké postižení se jedná, a že skutečně rodina má nesmírně vysoké náklady na péči o Filipa,“ řekla soudkyně Jana Pošvářová.

Měsíčně stojí Němcovy jen běžná péče o syna 35 tisíc. Kromě toho speciální léčba by si vyžádala minimálně 1,5 milionu.

Zda se ale Němcovi peněz dočkají, je otázkou. Nebude je mít totiž kdo zaplatit. „Pro nás jako pro zřizovatele školy je to likvidační. Máme pětimilionový rozpočet a skutečně si to nemůžeme dovolit. A hlavně, nemáme to z čeho uhradit,“ sdělil Aha! starosta Cizkrajova Vít Krušina. Ten prý spoléhá na pomoc Jihočeského kraje.

„To asi nepůjde. Obci jsme pomohli loni, když rodině vyplácela milion korun, tak jsme jí přispěli půl milionem. Nyní ale nemáme ani prostředky na to, abychom toto uhradili,“ říká Jihočeský hejtman Jan Zahradník. Z čeho tedy škola, a případně obec odškodné uhradí, je ve hvězdách. „Doporučím škole, aby se odvolala. Skutečně nevím, z čeho bychom to platili, snad abychom si vzali úvěr,“ dodává starosta, který se v případě neúspěšného odvolání obrátí na stát.

Ze školy se včera nechtěl k rozsudku nikdo vyjadřovat. K soudu dokonce nedorazil ani její právní zástupce, kterým je populární zpívající právník Ivo Jahelka. Ten nebral mobil dokonce ani ředitelce školy, ani novinářům. „Nezlobte se, bez právníka se zatím vyjadřovat nebudeme,“ ohradila se prozatímní ředitelka školy.


Aby zatím alespoň nějak šlo postiženému Filipovi pomoci, uspořádala Nadace návrat do života sbírku a zavedla Filipovi konto, na které mohou dobrovolní dárci přispět. Zatím se podařilo vybrat 120 tisíc korun. Číslo účtu, na které je možno Filipu Němcovi přispět a jehož zřizovatelem je nadace Návrat do života, je: 198861657/0300.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.