Ukrajinu trápí jediná věc: Hledá se Janukovyč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ukrajinu trápí jediná věc: Hledá se Janukovyč!

Ukrajinci vyhlásili hon na Janukovyče.
Ukrajinci vyhlásili hon na Janukovyče. (EPA)

Vyostřené protesty na Ukrajině pozvolna utichají. Rodiny 82 obětí a stovky zraněných ovšem utrpěly újmu, kterou si s sebou ponesou celý život. Existuje jediná možnost, jak jejich utrpení aspoň trochu zmírnit. Chtějí hlavu prezidenta Janukovyče (63), který způsobil, že demonstrace proti jeho režimu zašly až tak daleko!

Ukrajinský parlament chce Janukovyče poslat před mezinárodní soud. Za zločiny proti lidskosti ho chce soudit 339 ze 450 poslanců. Problém ovšem je, že nikdo netuší, kde se v tuto chvíli sesazený prezident nachází. Podařilo se mu utéct ze země? Nebo se skrývá na Krymu či v Charkově? Právě tam totiž jeho popularita stále neklesla a na obou místech byl o víkendu údajně spatřen ve společnosti svého poradce Andrije Kljujeva. Ten byl včera zraněn při přestřelce, není ovšem jasné, zda u toho byl i Janukovyč.


Boxer prezidentem?
Přestože sám prezident stále tvrdí, že jeho sesazení je v rozporu s ústavou, nikdo už ho jako hlavu státu neuznává – ve svém prohlášení to uvedl i prezident USA Barack Obama (52). Na Ukrajině už jsou vypsané předčasné prezidentské volby – 25. května se o pozici hlavy státu bude kromě expremiérky Juliji Tymošenkové (53) ucházet i boxerský šampion Vitalij Kličko (42). Ten svou kandidaturu včera potvrdil.

Bude Vitalij Kličko novým prezidentem?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.